Budi dio naše mreže
Izbornik

Procesijski križ je ponovno u samostanskom muzeju u Zadru

Zadar (IKA)

Primopredaja emajliranog ophodnog križa održana je na svečanosti u petak 4. kolovoza u crkvi sv. Frane u Zadru. Križ je iz franjevačkog muzeja ukraden 1974. Otkriven je 2009. u gradu La Spezia (Italija). Članovi obitelji Lia, u čijem je vlasništvu križ bio 48 godina, darovali su ga Republici Hrvatskoj. Donosimo opis križa koji je pripremio fra Stipe Nosić.

Prema čitanju fra Stipe Nosića, križ s jedne strane ima deset minijatura u reljefu, a na njoj su na vertikalnom kraku križa predočeni: na vrhu sv. Juraj, ispod njega sv. Klara, u sredini je reljef raspetog Isusa na križu s Blaženom Djevicom Marijom i Marijom Magdalenom. U nastavku vertikale je sv. Ljudevit, pa sv. Elizabeta, a na dnu je sv. Franjo Asiški. Na horizontalnom kraku križa (počevši s lijeva od strane promatrača) predočen je sv. Antun Padovanski, zatim sv. Nikola biskup, a iza spomenutog središta je sv. Nikola IV. papa, pa sv. Ljudevit s klečećim likom kraljice Elizabete Kotromanić.

Križ s druge strane ima također deset minijatura u reljefu, a na njoj su na vertikalnom kraku križa predočeni: na vrhu sv. Sveti Ivan Krstitelj, ispod je sv. Katarina Aleksandrijska, u sredini je Čovjek boli („imago pietatis“). U nastavku vertikale je sv. Lucija, ispod je sv. Marija Magdalena i na dnu je sv. Antun Pustinjak. Na horizontalnom kraku (počevši s lijeva od strane promatrača) predočen je sv. Krševan, zatim sv. Petar, a iza spomenutog središta je sv. Pavao, pa sv. Anastazija (Stošija).

U nazočnosti predstavnika članova obitelji Lia i drugih uvaženih gostiju, križ je gvardijanu Samostana sv. Frane fra Stipi Nosiću predala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, objavljeno je na stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.