Budi dio naše mreže
Izbornik

Programom „Golubica sv. Skolastike“ proslavljena 800. obljetnica Benediktinki na Krku

Krk (IKA)

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 18. svibnja 2024., kada je u župi Krk sakrament potvrde primilo 35 mladih, krizmanici su programom „Golubica sv. Skolastike“ zahvalili benediktinkama na njihovoj osamstoljetnoj prisutnosti u gradu Krku, objavljeno je na stranicama Krčke biskupije.

Redovnice su obljetnicu proslavile u studenom 2023. godine, ali tada nije bilo moguće da se u proslavu uključe djeca i mladi svojim doprinosom. Ovogodišnja generacija krizmanika počela je pripremu u godini u kojoj se slavila i 800. obljetnica otkako je sv. Franjo Asiški postavio prve jaslice, pa su za Božić uz pomoć vjeroučiteljice Mirjane Žužić u samostanskoj crkvi postavili jaslice.

Kip sv. Skolastike u dvorištu ispred samostana, koji je prikazuje s golubicom u ruci, bio je nadahnuće za program „Golubica sv. Skolastike“ jer je objedinjavao simbol Duha Svetoga i svetu utemeljiteljicu Reda benediktinki.

U prepunoj katedrali, programu su nazočili i krčki biskup Ivica Petanjak, svećenici, redovnici, ravnatelj škole, razrednici, učitelji, roditelji, kumovi i drugi župljani. Poseban pozdrav na početku su primile tri nazočne benediktinke: opatica rapskog i krčkog samostana m. Zrinka Roglić te s. Mira i s. Filomena iz krčkog samostana.

Program je bio spoj molitve Večernje koja kao dio molitve Časoslova predstavlja osobitost molitvenog života koji njeguju benediktinke te odglumljenih kostimiranih prikaza susreta sv. Benedikta i sv. Skolastike, kao i drugih scena koje su imale za cilj dočarati ono što su benediktinke kroz stoljeća predstavljale za župu Krk. Pojedini trenuci popraćeni su i instrumentalnom pratnjom krizmanika, kao i otkrivanjem slike samostana benediktinki koju je izradila jedna krizmanica. Programu je doprinio i dječji zbor „Kapljice“ pod vodstvom vjeroučiteljica Vesne i Mirjane u kojem pjeva i devetero krizmanika.

Dvoje krizmanika predalo je sestrama za uspomenu komplet kipova za jaslice, a riječi zahvale je uime samostana nazočnima uputila opatica m. Zrinka Roglić. Ona je i svakom krizmaniku dala pismo koje je napisala jedna benediktinka iz krčkog ili rapskog samostana.

Priznanja za ustrajnost u ministrantskoj službi do 8. razreda koja je podijelio krčki župnik vlč. Vedran Kirinčić primilo je šestero krizmanika, a priznanja za višegodišnje pjevanje u zboru „Kapljice“ njih devetero.

Na kraju je završnu riječ, uz molitvu i blagoslov izrekao biskup Petanjak, a krizmanici su podijelili bookmarkere s likom sv. Skolastike koji je nacrtala jedna krizmanica.