Budi dio naše mreže
Izbornik

Proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije

Gospić (IKA)

Redovita proljetna sjednica Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije održana je 2. svibnja u biskupskom ordinarijatu u Gospiću.

Nakon molitve Trećega časa svećenike je pozdravio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Svima je zaželio dobrodošlicu te je istaknuo glavne teme radnoga susreta.

Kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošle sjednice Prezbiterskog vijeća, održane u rujnu 2021. godine. Potom je biskup Križić kratko izvijestio o stanju klera i svećeničkih kandidata u biskupiji. Osvrnuo se na aktualne građevinske radove na području Gospićko-senjske biskupije. U završnoj fazi uređenja su samostana klauzurnih sestara karmelićanki u Gospiću kao i budući Dom za umirovljene svećenike koji će omogućiti umirovljenim svećenicima da dostojanstveno provedu svoje dane mirovine. Također, biskup Križić istaknuo je važnost transparentnog vođenja financija kao i pojedine novosti kod vođenja prolaznih sredstava i financijskog sustava na razini Hrvatske biskupske konferencije.

Potom se biskup Križić osvrnuo na predstojeći Susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu 21. i 22. svibnja kao i na Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Bjelovaru 17. rujna 2022. U nastavku sjednice biskup Križić obavijestio je članove Prezbiterskog vijeća kako će se i ove godine komemoracija za žrtve Bleiburga održati u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini. Komemoracija će biti u subotu 14. svibnja a misu u 12.15 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Generalni vikar mons. Marinko Miličević osvrnuo se na aktualnu pastoralnu godinu te istaknuo pojedine smjernice za rad u predstojećoj pastoralnoj godini. Potom je kancelar Mišel Grgurić predstavio novi pastoralni kalendar za pastoralnu godinu 2022./2023. Spomenuo je kako će se na razini biskupije u listopadu održati izbori novih članova Biskupijskog pastoralnog vijeća kojima je istekao dosadašnji mandat.

Uslijedili su prijedlozi za imenovanje novih povjerenika za rad u Pastoralu braka i obitelji, Pastoralu župnih-pastoralnih vijeća, Pastoralu ministranata i Pastoralu medija. Slijedila su zatim izvješća i planovi pojedini biskupijskih ureda. Rad Biskupijskog Caritasa predstavio je ravnatelj preč. Luka Blažević, a rad Ekonomata biskupije i Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih službenika ekonom i ravnatelj preč. Nikola Turkalj.

U završnom dijelu sastanka biskup je sa svećenicima razgovarao o raznim aktivnostima i susretima koji su se održali ili će se održati prema planu Gospićko-senjske biskupije.