Budi dio naše mreže
Izbornik

Prosinački Vjesnik o temi „Što je čovjek?“

Đakovo (IKA)

Jubilarna, 150. godina Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije zaključena je prosinačkim brojem o temi „Što je čovjek?“, kao i jubilarnom anketom o ovom časopisu za pastoralnu orijentaciju u kojoj se može sudjelovati i tijekom prosinca.

U uvodniku pod naslovom „Od otajstva do etikete“ glavni i odgovorni urednik izv. prof. dr. sc. Boris Vulić piše: „Pred zahtjevnošću stalnog razmatranja otajstva svake ljudske osobe često se izabire lakši put nerazumijevanja i pretvorbe konkretnog čovjeka u materijal za etiketiranje.“ O temi broja pišu: Odilon-Gbènoukpo Singbo („Kratko putovanje kroz (kršćansku) antropologiju“); s. Silvana Fužinato („Čovjek – biće krhkosti i prolaznosti“); Ivica Pažin („Čudna strana Zapada?“); s. Miljenka Grgić („Problematične postavke dokumenta o biblijskoj antropologiji Papinske biblijske komisije“); Nenad Polgar („Prešućeno metodološko pitanje u dokumentu Papinske biblijske komisije Što je čovjek?“), a tu je i članak Drage Markovića i Marija Perinca („Potrebnost Crkve u današnjem svijetu“).

Kolumna za svećenike Anđelka Katanca nosi naslov „Svećenik koji šuti“; Zvonko Pažin nastavlja pisati iz „Riznice naših vlastitih obrednika (22)“ te piše o blagoslovu svijeća i blagoslovu jabuka o Sv. Blažu i blagoslovu svijeća za umiruće. Propovijedi su priredili: Petar Maskaljević, Krešimir Šaf, Oliver Jurišić, Zvonko Pažin, Drago Marković, Đurica Pardon, Božidar Nađ, Hrvoje Kalem i Robert Farkaš, materijal za euharistijsko klanjanje priredio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „Kliči Gospodinu, sva zemljo“ novi suradnik Vjesnika – Ivan Rakonca.

U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Kristina Rožić piše „Najveći izazov – (p)ostati čovjek“; dok Razgovor s povodom donosi razgovore Anđele Jeličić Krajcar i Antee Marinović s pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem o Biskupskoj sinodi u Rimu te razgovor Mileta Ljubičića s izv. prof. dr. sc Ivicom Pažinom, v.d. dekana KBF-a  Đakovu „O studiju teologije i krizi upravljanja“.

Kolumna za vjeroučitelje Valentine Čuture nosi naslov „#Blagoslovljeni“, Nataša Šantić osmislila je pripremu za vjeronaučni sat o temi „Čovjek kao stvorenje i slika Božja“; Anica Savić i Sani Gilja priredile su „Župne kateheze za prosinac“, a Iva Marčić materijal „Naša kućna Crkva: obiteljske kateheze za prosinac“. Pavao Madžarević preveo je novi nastavak Kateheze za odrasle Anselma Grüna „U ciklusu života“ te novi prilog o temi „Božji put s ljudima. Uz oslike Siegera Ködera“. Ivan Benaković osmislio je materijal za biblijske zajednice pod naslovom „Nekoliko misli o Bogu sudcu od kojih nam opada i ovo malo kose na glavi“, a Ivica Čatić nastavlja tumačenje Markova evanđelja te donosi prilog pod naslovom „Strah stvrdnutih srdaca (Mk 6,45-56)“. Željko Filajdić u Pogledu u knjigu predstavlja knjigu Hrvoja Kalema „Objava i vjera. Progovori nam u Sinu“.

Informativni dio Vjesnika započinje prijevodom cjelovitog teksta dokumenta koji su sudionici XVI. opće redovne skupštine Biskupske sinode uputili cijeloj Crkvi pod naslovom „Sinoda – zajedničko Pismo Božjem narodu“. Objavljen je sastav novog Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije, zatim cjelovita homilija apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgija Lingue održana na Memorijalnom groblju u Vukovaru o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara. Tu su i vijesti o susretu biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine s nuncijem u Srbiji te susretu biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Đakovu, zatim priopćenje sa 67. zasjedanja Sabora HBK-a, kao i vijest o napredovanju u zvanju dr. sc. s. Silvane Fužinato i mr. sc. Ivana Andrića. Donosimo i izvješće o posjetu nuncija Lingue svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, a na omotu se nalazi i fotogalerija posjeta, kao i izvješće o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara.

Među važnijim vijestima su i posjet bugarskog izaslanstva i zbora Plovdivskih dječaka Đakovu, obilježavanje Dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, svečanu dodjelu odluka korisnicima Zaklade „Dr. Nikola Dogan“, posveta crkve Presvetoga Trojstva u Ernestinovu, obilježavanje velikih jubileja u Baranjskom Petrovom Selu te susret mladih svećenika s temom „Sinodski žar iz Rima“. Održani su i seminari za suradnike u župnoj katehezi, animatore u pastoralu osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te za župne dopisnike Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije. Broj donosi i izvješće o Nedjelji bračnih jubileja, različite vijesti iz župnih zajednica te različitih pastoralnih područja.