Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 150. obljetnice utemeljenja Družbe kćeri Božje ljubavi za Zadarsku nadbiskupiju

Zadar (IKA)

Družba Kćeri Božje ljubavi koja djeluje i u Zadarskoj nadbiskupiji proslavila je u četvrtak 22. studenoga svoju veliku obljetnicu, 150. obljetnicu osnutka te Družbe svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Rođenja BDM u Benkovcu predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Bio je to i spomen na stoljetno postojanje njihove Provincije Božje providnosti.

Družba je za Zadarsku nadbiskupiju proslavila svoje obljetnice u Benkovcu jer je tu bila njihova prva redovnička zajednica u Zadarskoj nadbiskupiji u kojoj djeluju skoro 80 godina. U Benkovac su sestre došle 1940./41. g. Na misi su se okupile redovnice iz tri samostanske zajednice Družbe djelatne u nadbiskupiji: iz samostana Božje providnosti iz Benkovca, Sv. Mihovila Arkanđela iz sv. Filip i Jakova i Bezgrešnog začeća BDM iz Zadra. U Zadarskoj nadbiskupiji djeluje devet redovnica Kćeri Božje ljubavi, a u misi su koncelebrirali i župnici iz te tri župe u kojima sestre djeluju.

U zahvalnosti Bogu za sve što čine, u propovijedi je mons. Puljić rekao da je utemeljiteljica Družbe Majka Franziska Lechner bila srdačna i neposredna u ophođenju, pristupačna i razgovorljiva. „Od najranijih dana gajila je posebnu ljubav prema raspetom Gospodinu. Željela je biti sol zemlje i svjetlo svijeta pa je nasljedovala raspetu ljubav i htjela je učiniti vidljivom vršeći djela ljubavi prema ljudima“, rekao je nadbiskup, istaknuvši misli s. Franziscke koje je smatrala svojim životnim programom: „Nijedno jutro bez srdačne molitve. Nijedan posao bez dobre nakane. Nijedno veselje bez zahvalnog pogleda prema Bogu. Nijedna zabava u kojoj se nećeš sjetiti da je Bog posvuda prisutan. Nijedna bol bez Bogu odane strpljivosti. Nijedna pretrpljena uvreda bez praštanja. Nijedna učinjena pogreška bez kajanja. Nijedno dobro djelo bez poniznosti. Nijedna zapažena pogreška bez blagog suda. Ne susresti nijednog jadnika siromaha, a da mu ne udijeliš milostinju. Ne mimoići nijednog patnika, a da ga ne utješiš. Nijednu večer ne zaspati bez posebnog ispitivanja savjesti“.

Nadbiskup Puljić poželio je da se u ustrajnosti i vjernosti Kristu „ne umaramo stvarati bolje sutra i činiti samo dobro. Primjer službenice Božje Franziske neka nas nadahne da živimo radosno i osmišljeno, započinjući svako jutro molitvom, vršeći svoje dnevne poslove s dobrom nakanom te trajno budemo zahvalni Bogu od kojega dolazi svaki dar“.

Prigodnu riječ zahvale na kraju mise uputila je provincijalna poglavarica Družbe kćeri Božje ljubavi s. Gordana Igrec. Iz Zagreba su na proslavu u Benkovac došle i provincijalna tajnica s. Ivana Margarin i provincijalna ekonoma s. Milka Srša. Svakom tom proslavom po regionalnim središtima sestre žele okupiti svoje suradnike svećenike, laike i sve s kojima surađuju u različitim djelatnostima u župama i školama.

„U raznovrsnosti staleža i poslanja želimo u zahvalnom zajedništvu podati hvalu i slavu Gospodinu za veliku milost slavljenja jubileja, za život i djelo naše utemeljiteljice Majke Franziske Lechner. Slavimo 150 godina Družbe, to je 150 godina avanture ljubavi koju Gospodin ispisuje u životima kćeri Božje ljubavi, a po nama u svijetu i u životima svih koje susrećemo, s kojima živimo i radimo. Neka i dalje u nama odzvanjaju poticaji Majke Franziske: ‘Činite dobro, darujte radost, usrećujte i vodite u nebo’“, potaknula je provincijalka Igrec, istaknuvši da kćeri Božje ljubavi i danas svjedoče ljepotu poslanja i pripadnosti Družbi čineći Božju ljubav vidljivom.

‘Činiti Božju ljubav vidljivom’ bila je vodilja djelovanja Majke Franziske koja je 1868. g. utemeljila Družbu u Beču u želji da siromašnim djevojkama i kućnim pomoćnicama pruži dom, odgoj i obrazovanje, da u njima razvija svijest o dostojanstvu koje imaju kao ljubljene kćeri nebeskog Oca. Družba danas ima 985 članica a prisutna je u 19 država na četiri kontinenta. Redovnice te Družbe iz cijeloga svijeta proslavile su 150. obljetnicu djelovanja na ovogodišnju svetkovinu Srca Isusova u Beču, a na razini Provincije sestre tu obljetnicu slave u regionalnim središtima Provincije Božje providnosti koja je brojčano i teritorijalno najveća u Družbi. U Hrvatskoj djeluje 150 redovnica, a cijela Provincija ima 250 sestara i obuhvaća šest zemalja. To su Švicarska, Njemačka, Hrvatska, BiH, Albanija i Kosovo.

Majka Franziska bila je odgojno-obrazovna i socijalno-karitativno osviještena te je otvarala zavode za siromašne djevojke, osposobljavala ih je za kućne pomoćnice i pripremala za život, tražila im je posao. „Sve za Boga, sve za siromahe, bilo je njeno geslo. Rekla je ‘Prihvatite svaku priliku da pomognete bližnjemu. I ‘Sve za Družbu’, zajednički život. Dimenzija redovničkog života je zajedništvo koje je snaga svjedočenja“, rekla je provincijalka Igrec.

Sestre su nadbiskupu Puljiću darovale štolu koje su izradile u svojoj zagrebačkoj radionici crkvenog ruha, a župljani iz tri župe gdje sestre u Zadarskoj nadbiskupiji djeluju u zahvalnosti za njihovo služenje, uz zahvalne govore darovale su sestre s prigodnim poklonima.

Budući da je taj dan bio i blagdan sv. Cecilije, na to su slavlje došli i župni zborovi s Puntamike i iz Filip Jakova koje te sestre vode te su pjevali zajedno s benkovačkim župnim zborom. Na početku mise nadbiskup Puljić blagoslovio je orgulje u benkovačkoj župnoj crkvi.