Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 50 godina redovničkih zavjeta u Družbi sestara služavki Malog Isusa

Zagreb (IKA)

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja u samostanu Antunovac u Zagrebu proslavljena je misa zahvalnica za 50 godina redovničkih zavjeta sestara s. M. Željke Moger i s. M. Justine Žutić iz Družbe sestara služavki Malog Isusa.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Mirko Kemiveš, OFM Cap. župnik kapucinske crkve sv. Vida u Varaždinu, uz koncelebraciju fra Željka Janjića, OFM, gvardijana franjevačkog samostana u Samoboru. Slavlju je nazočila s. Marija Banić, vrhovna glavarica Družbe sa svojim savjetnicama te s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica sa svojim savjetnicama. Sudjelovale su i mnogobrojne sestre: iz samostana Betlehem na Kraljevcu, iz Samobora i iz Vinkovaca

Fra Mirko Kemiveš uveo je u misno slavlje progovorivši o svetkovini Bogojavljenja ili Sveta Tri Kralja. U propovijedi je istaknuo kako primjer ta tri mudraca ocrtava kršćanski život, kako u traženju Boga doći do Isusa.

Kao prvo treba biti spreman promatrati što se događa, jer Bog nam progovara u povijesti po znakovima vremena. Treba vjerovati i vjerom pristupiti Bogu koji nas poziva da se ugledamo u svjetlo istine. Bog zna ljudima pokazati pravi put, da ne pođemo putem zla. Taj put koji su prošla tri mudraca je put svakoga kršćanina. Osobni susret s Kristom mijenja čovjeka. Zadaća redovnika, redovnica i Bogu posvećenih osoba je slušati Kristov poziv kojega On upućuje svakome čovjeku i zatim biti spreman ostaviti svoju obitelj, svoju rodbinu i svoj kraj i krenuti putem koji nam nije do kraja poznat, ali biti spreman s Bogom surađivati i imati povjerenja da će Bog voditi naš život.

Istaknuo je kako su se te dvije sestre odlučile na taj put i pomoću Božjom ustrajale na tom putu kao službenice Gospodnje. Pitamo se zašto ima tako malo redovnika, redovnica i svećenika u Crkvi. Zato jer je osnovni nazivnik svakog duhovnog zvanja biti spreman služiti drugima i to posebno onima najpotrebnijima. Mi znamo gdje danas pronaći Gospodina Isusa. „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće meni ste učinili“ (Mt 25, 45).

Temelj redovničkog života je biti s Kristom, surađivati s Njime i prepoznati ga u onima kojima treba služiti. Zato i nema puno redovničkih zvanja, jer današnji svijet ne odgaja čovjeka za služenje, ne odgaja ga da bude poslušan volji Božjoj. Današnji svijet treba proizvođače i potrošače. Ostali mu smetaju i čovjek vrijedi koliko troši. Redovništvo je znak budućeg života, tamo gdje se nećemo ni ženiti, ni udavati, gdje ćemo biti kao anđeli Božji. Neka ovo slavlje 50. obljetnice zavjeta pomogne svima nama da budemo ustrajni kako su bili ustrajni mudraci na dalekom putu, jer nitko ne zna koliko nam je još do onoga cilja kad ćemo s ovoga svijeta prijeći u vječnost, rekao je na kraju propovjednik.

s. M. Jasmina Kokotić