Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 85. rođendana nadbiskupa Marina Srakića i 19. obljetnice smrti biskupa Kosa

Đakovo (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru Marin Srakić u srijedu, 6. srpnja navršio je 85 godina života te je toga dana predvodio euharistijsko slavlje u katedrali u Đakovu, kojim je zahvalio Gospodinu za dar života te za sva primljena dobročinstva.

U koncelebraciji bila su još petorica biskupa: đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić, srijemski biskup Đuro Gašparović i biskup koadjutor Fabijan Svalina te bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, kao i tridesetorica svećenika. Rođendan mons. Srakića poklapa se i sa smrtnim danom biskupa Ćirila Kosa te se zato u ovom slavlju, o 19. obljetnici njegove smrti, molilo i za blagopokojnog biskupa Kosa.

Rođendanska čestitka nadbiskupa Đure Hranića

Đakovačko-osječka nadbiskupija željela je ovim slavljem zahvaliti Trojedinom Bogu za sva dobra koja je primila i još ih uvijek prima po zauzetom i plodnom svećeničkom i biskupskom trudu i djelovanju mons. Srakića na čelu Nadbiskupije. Stoga je prigodnu čestitku svome predšasniku uputio nadbiskup Đuro Hranić. Spomenuo je brojne poveznice između nadbiskupa Srakića i njegova predšasnika u službi, pok. biskupa Ćirila Kosa: osim što su iste župe, nadbiskup Srakić bio je 1944. godine kao 7-godišnjak na mladoj misi biskupa Kosa, bio je njegov pomoćni biskup, potom koadjutor i napokon nasljednik na stolici đakovačkih biskupa. Povezuje ih i datum 6. srpnja: na taj dan prije 85 godina rodio se nadbiskup Srakić, a prije 19 godina na taj dan, u 83. godini života preminuo je biskup Kos.

„Okupljeni smo danas s Vama da bismo Bogu, kao djeca oko svoga oca, zajedno s Vama, izrekli Trojedinom Bogu našu zahvalnost za 85 godina Vašega života i za sve darove koje smo kao nadbiskupija i kao osobe primili po Vama kao čovjeku, te po Vašem svećeničkom i biskupskom služenju u našoj nadbiskupijskoj zajednici. Hvala mu za Vas – tihog, skromnog, diskretnog, nenametljivog, u srcu i u duši veoma plemenitog, samozatajnog, nezahtjevnog i dobrog čovjeka, svećenika i biskupa koji u srcu nosi puno vedrine, nade i optimizma. Svjedoci smo Vaše strpljivosti i diskrecije u nošenju zdravstvenih i staračkih poteškoća i divimo se kako znadete biti zadovoljni i s malo. Hvala Vam za svjedočanstvo Vaše postojanosti, marljivosti, temeljitosti i ustrajnosti u radu i u ovim godinama Vašega života“, rekao je nadbiskup Hranić, te dodao: „Godine Vam, zasigurno, nameću sporije ritmove, kraći korak i smanjenje aktivnosti. No, Vaše godine i prisutnost među nama istodobno nama oko Vas nude sposobnost drugačijeg gledanja na život, otvaraju prostore smisla života koji ostaju nepoznati nama mlađima koji smo u trajnom pokretu, obvezama i terminima, predstavljaju obogaćenje i blagoslov za nas. Primjećujemo promjene i kod Vas i kod sebe. Nadbiskup Marin koji je malo govorio sada vrlo rado razgovara s drugima, vedar je i opušten, šali se, ali i pomno sluša te jako dobro zapaža i primjećuje. Uvijek imate vremena za nas kad god Vam pokucamo na vrata. Hvala Vam!“.

Potom je nadbiskup Hranić uime čitavog đakovačko-osječkog prezbiterija, redovnika i redovnica, vjeroučitelja, župnih suradnika i svih vjernika ove biskupijske zajednice, te uime nazočne rodbine i župljana nadbiskupa Srakića te prijatelja i okupljenih biskupa slavljeniku čestitao 85. rođendan: „Izričem Vam u ime svih našu radost i ponos što Vas imamo u našoj sredini i među nama. Potvrđujem Vam našu ljudsku blizinu te sinovsko, prezbitersko i vjerničko crkveno zajedništvo i ljubav. Želimo Vam krepko zdravlje, i dalje čilo srce puno nade, kako biste i dalje mogli među nas unositi Kristovo svjetlo te među nama uprisutnjivati njegov proročki glas, evanđeosku mudrost i ljubav do kraja prema ovoj mjesnoj i sveopćoj Crkvi. Ad multos annos!“.

Zahvalnost Gospodinu za milost udijeljenu po životu i djelovanju biskupa Kosa

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup Srakić zahvalio je nadbiskupu Hraniću na čestitkama te pozdravio sve nazočne biskupe, svećenike, bogoslove, časne sestre, kandidatice i sve okupljene, predstavnike političkih i društvenih institucija, rodbinu, prijatelje, suradnike, pjevače, sve pristigle iz Ivanovaca, Valpova, Harkanovca, Marjančaca, Đakova, Zelčina, Osijeka, Višnjevca, Podravskih Podgajaca, te goste iz Londona.

Spomenuo je još jedan značajni datum koji ga povezuje s biskupom Kosom – dan kada su ga donijeli na krštenje u harkanovačku crkvu, gdje je bio prisutan gimnazijalac Ćiril Kos. „Uistinu sam s njime vezan 85 godina. Danas ovu misu prikazujemo Gospodinu u znak zahvalnosti za milost koju nam je udijelio po osobi i djelovanju našeg biskupa Ćirila“, rekao je nadbiskup Srakić.

Biskup Kos vodio je Crkvu ljubavlju, poniznošću i jednostavnošću života

U homiliji nadbiskup Srakić govorio je o geslu biskupa Kosa, uzetom iz koncilske konstitucije Christus Dominus: „In caritate, humilitate et vitae simplicite – ljubavlju, poniznošću i jednostavnošću života“. „To je bio njegov program. Ljubavlju je vodio biskupijsku zajednicu kao učitelj, pastir i svećenik. Svoju ljubav očitovao je jednako i prema Bogoslovnom sjemeništu i prema redovničkim zajednicama, napose Zajednici sestara svetoga Križa, i prema župnim i drugim zajednicama koje je rado posjećivao, bez obzira jesu li nešto slavile ili tugovale. S jednakom otvorenošću, s ljubavlju, primao je bliske i daleke, vjerne i nevjerne, dobre i one koji to nisu, siromašne i bogate, malene i stare, zdrave i bolesne, radosne i tužne. Težnje i tjeskobe, problemi i brige, radosti i zadovoljstva svećenika, redovnika i redovnica i vjernika laika koje je susretao postajali su njegovi. U tom upijanju svega što je proživljavao, u animiranoj prisutnosti Duha Svetoga, sve više je stjecao uvjerenje da je sluga, na potpuno služenje zajednici kojoj je poslan“, rekao je mons. Srkaić.

Naglašavajući kako je pokojni biskup Kos doista služio u jednostavnosti i poniznosti života, prihvaćajući sve poteškoće kao Božju volju, nadbiskup Srkić podsjetio je kako je biskup Kos bio i pravi kroničar biskupije – u svoj dnevnik bilježio je sve što se događalo oko njega. Među ostalim, za vrijeme svoje službe zaredio je 118 svećenika. Rekao je: „Volio je svoj narod, bio je uz njega kad je slavio i patio. Znao je dići glas u obranu svoga naroda i vjernika koji su bili građani, kako on reče, ‘dvadeset i drugog reda’. U najtežim trenucima ostao je uz narod, pohađao ranjenike i branitelje, sprovodio pokojnike. Radost i vedrina bila je jedna od njegovih karizmi koju je dijelio drugima. Gdje god se pojavio unosio je radost, vedrinu i raspoloženje. Po tome smo ga svi poznavali“.

Podsjetivši na teška iskušenja i bolesti, napose na patnju koju je biskup Kos proživljavao tijekom Domovinskoga rata te kada je bio u zatvoru, nadbiskup Srakić je nastavio: „U tim i takvim trenucima preostajala mu je molitva. I iz zatvora piše: ‘Najvjerniji mi je prijatelj Brevijar. Njega sam zbilja osjećao mnogo puta kao nešto živo, kao nešto, što mi govori prave riječi u pravo vrijeme’… osim Brevijara imao sam krunicu, koju osjećam kao konop, za koji se držim…’“. Zaključujući homiliju, istaknuo je kako mu je biskup Kos uvijek bio uzor. „On je svojim primjerom kao bogoslov i svećenik, napose kao duhovnik Bogoslovnog sjemeništa, zaslužan za moje zvanje“, rekao je mons. Srakić, pozivajući okupljene da sklope ruke i mole za dušu pokojnog biskupa Kosa.

Na kraju misnog slavlja biskupi, svećenici i sav okupljeni puk spustili su se u kriptu katedrale, gdje je na grobu biskupa Kosa nadbiskup Srakić predvodio molitvu.

Misno slavlje pjesmom i tamburaškom pratnjom animirali su objedinjeni zborovi Župe Snježne Gospe Harkanovci te KUD Šokadija „Ivanovci-Marjančaci-Zelčin“. Radosno slavlje 85. rođendana nadbiskupa u miru nastavljeno je oko zajedničkog stola u Bogoslovnom sjemeništu, gdje je nekoliko govornika uputilo čestitke slavljeniku, a on je sve uzvanike darivao svojom novom knjigom „Anegdote iz kleričkog života“ i krunicom.