Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Bezgrešne i sv. Ambrozija u Budičini

Budičina (IKA)

Na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Budičini, filijalnoj crkvi Župe sv. Bartola u Hrastovici, proslavljena je svetkovina Bezgrešne kojoj je posvećena ta crkva i sv. Ambrozije, zaštitnik pčelara, jer je upravo u tom kraju pčelarstvo u tradiciji naroda.

Misu je predvodio župnik fra Mate Bašić, u zajedništvu sa suslaviteljem don Ivom Borićem, policijskim kapelanom. Uz predstavnike udruge pčelara grada Petrinje prisustvovali su i dogradonačelnik Petrinje te domaći sin, dožupan Sisačko-moslavačke županije.

Župnik fra Mate u homiliji je istaknuo važnost učenja od pčela koje su najbolji primjer reda i zajedništva kako ga je Bog i za ljude predvidio. Upravo različite službe unutar košnice mogu biti primjer vršenja službi, kako u Crkvi, tako i u svijetu.

„Mi smo danas u napasti da ukinemo sve moguće različitosti, ali probajmo zamislit što bi s košnicom bilo kad bi pčele unutar košnice pokušale ukinuti te različitosti koje su prirodne i Bogom dane. Postavlja se pitanje bi li red košnice tada opstao, bi li košnica donijela ploda, bi li se u njoj uopće moglo živjeti kad bi svatko htio imati ulogu drugoga, službu drugoga, vlast drugoga, a sve pod krinkom neke jednakosti? U biti, različite službe, različitosti uopće, nisu nit ih treba predstavljati kao uzrok nejednakosti, već nešto prirodno i temeljno, od Boga dano, što čuva ovaj svijet, svemir i nas ljude. Pa učimo onda od pčela, od toga savršenog reda, poštovanje različitih uloga i službi, jer kad bi i sunce malo htjelo biti poput mjeseca, života na ovoj zemlji ne bi bilo. Nije bez razloga ni to da se uvijek samo za čovjeka i za pčelu kod smrti koristio termin umiranje, sve ostale vrste ugibaju, a samo pčela i čovjek umiru”, poručio je.