Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko

Zagreb (IKA)

Na blagdan bl. Ivana Merza, 10. svibnja, u župi koja nosi njegovo ime u zagrebačkom Španskom svečanu misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Koncelebrirali su upravitelj Župe bl. Ivana Merza vlč. Marko Čolak, nadbiskupijski ekonom preč. Tomica Šestak, brojni svećenici Kustošijanskog dekanata i dr. Josip Beljan.

U pozdravnom govoru župljani su se prisjetili lijepih trenutaka prilikom prijašnjih posjeta pomoćnog biskupa toj župi.

U homiliji  mons. Šaško je poručio vjernicima: „ U Isusovo vrijeme ostati bez soli značilo je ostati bez nade, nešto slično vidimo i u metafori svjetla. Svjetlo je bilo nužno za rad i za življenje. U naše vrijeme svaki čovjek pokušava dati svoj smisao i vrijednost onako kako može na temelju onog što je shvatio i na temelju izbora koje je u životu napravio. Isus nam govori da ono što životu daje okus je živjeti u duhu blaženstava koja odražavaju njegovo lice, sjaj njegova dara jer on kaže da mi jesmo sol i svjetlo. Na nama je ono što jesmo očitovati. Sol je uistinu sol kada se daje, svjetlo je uistinu svjetlo kada osvjetljuje. To je stav kršćana. Darivati sebe, začiniti i svijetliti u životima drugih. Snagu za to očitovanje crpimo iz molitve, a ponajprije molitve zahvaljivanja jer ta molitva uključuje prepoznavanje Božjih darova i  Gospodinove prisutnosti, osobito u sakramentima. Stoga je naše kršćansko poslanje, naša radost u društvu dati okus životu: vjerom, svjedočanstvom i ljubavlju koju nam je Krist dao, a u isto vrijeme držati se podalje od svake sebičnosti, umišljenosti i oholosti. Mi smo sol i svjetlo kada gradimo zajedništvo među ljudima na temelju istine, strpljivosti, u poštivanju dostojanstva čovjeka stvorenog na Božju sliku“.

Na kraju je mons. Šaško poručio vjernicima Župe bl. Ivana Merza koji su godinama slavili mise na otvorenom, na zemljištu na kojem se sada nalazi bogoslužni prostor: „Ovdje ste bili svjetlo, bili ste vidljivi cijelom Zagrebu i drugim ljudima. I davali ste okus možda samo pitanjem: Odakle im snaga da dolaze na tu ledinu, čemu to? Ovdje je zasjalo i niknulo istinsko sjeme kršćanske kulture u koju smo pozvani rasti, produbljivati je, širiti je i darivati njezine plodove“.

Spominjući se blaženika Merza, biskup je poručio: „Blaženi Ivan Merz je tako gorljivo nasljedovao Krista, ostao vrijedan primjer poznavanja kršćanstva i kršćanske kulture od kojeg Europa može i treba dalje živjeti. U posljednje vrijeme pokušavam naglasiti da je to naša Europa i nemamo ju pravo nekome ostaviti i prepustiti, posebno to govorim mladima“.

Za proslavu zaštitnika Župe župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe svetih Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.

Vlč. Cujzek je tom prilikom poručio vjernicima: „Učinite sve da vam ova trodnevna priprava bude na pomoć i snagu, da ojačate svoju molitvu, da ne idete u dan bez molitve Očenaša ili da ne idete u život a da si u jednom danu ne osigurate vrijeme za molitvu, nemojte živjeti bez sakramenta ispovijedi, i na kraju da ne budete bez mise. Ono što je temeljno u našem vjerničkom životu je druženje s Isusom Kristom. Nije lako ponekad kada je čovjek udaren, kada je bolno, kad je teško doći pred Gospodina. Ali redovitost euharistije pomoći će vam da zadržite misao na Boga, a misao na Boga je nešto što čovjeku daje neizmjernu snagu“.

Za kraj je vlč. Cujzek poručio da budu svjedoci Krista i propovjednici svojim životom, dobrotom, poštenjem, strpljivim nošenjem križa, da čuvaju svoju vjeru, da budu jaki u vjeri. „Želim vam od srca da budete duboko zaljubljeni u Isusa Krista i da iz te zaljubljenosti činite čuda“, rekao je na kraju trećeg dana vlč. Cujzek.

U pripravi za župnu svetkovinu i na sam blagdan bl. Merza pjevali su Dječji zbor, zbor mladih Put k Suncu i  Mješoviti župni zbor.