Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana bl. Marije Propetog u Valpovu

Valpovo (IKA)

Družba Kćeri Milosrđa u Župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu proslavila je 9. srpnja svečanim euharistijskim slavljem blagdan svoje utemeljiteljice bl. Marije Propetog Petković.

Predvoditelj euharistije bio je mladomisnik Bernard Prelčec, a koncelebrant domaći župni vikar Luka Ćosić. Župnim zborom ravnala je s. Danijela Škoro, na orguljama je bila Sandra Lovrinčević, prof.

U propovijedi vlč. Prelčec predstavio je djelovanje blaženice kroz njezino predanje Presvetom Trojstvu. Istaknuo je da bitne životne osobine ove blaženice bivaju određene brojem tri: ljubav, molitva i dobrotvornost – koje je primila od svoje obitelji; radinost, štedljivost, pobožnost – koje je primila od svoje majke te milosrdnost, pravednost i povučenost koje je primila od oca. Naša blaženica je posebno ljubila iskrenost, radinost i jednostavnost.

Znakovitost broja tri vidljiva je i u izboru blaženičina načela: prihvaćanje Božje volje, ljubav prema Bogu i bližnjemu te praštanje i utjeha tužnima. Kroz propovijed je vlč. Prelčec pozvao župljane da i sami u svom životu provode to njezino trostruko načelo. To je ono što bismo trebali nositi kroz život jer ćemo na taj način ljude približavati Bogu, poručio je i propovijed završio preporukom koju je blaženica dala svojim sestrama – „da neprestano hvale Presveto Trojstvo jer tko je pobožan prema Njemu, ne može griješiti. U njemu trebamo crpsti milosti za naš svakodnevni život“.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Ćosić zahvalio je sestrama Družbe kćeri Milosrđa na njihovu djelovanju u župi koja bez njih ne bi bila takva kakva jest. Družbu Kćeri Milosrđa u Valpovu čine sestre: s. Danijela Škoro, mjesna predstojnica; s. Kristina Glasnović te s. Rastislava Bogdan. Svojim djelovanjem daju veliki doprinos životu Župe, gradnji zajedništva te okupljaju veliki broj župljana kroz crvene zborove, liturgijske čitače i druge popratne aktivnosti.

Dječji zbor Mirjam pod ravnanjem s. Danijele otpjevao je dvije pjesme o bl. Mariji Propetog nakon čega su se častile moći blaženice, kao što se i inače čini u ovoj župi svakoga 9. u mjesecu.

Predvoditelj Prelčec okupljenima je podijelio svoj mladomisnički blagoslov.

Župna zajednica se za proslavu blagdana pripremala trodnevnicom s pobožnošću i misom, uz molitvu Časoslova.