Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Drinskih mučenica u Velikom Grđevcu

Veliki Grđevac (IKA)

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predslavio je u petak 15. prosinca 2023. svečano euharistijsko slavlje u crkvi Duha Svetoga u Velikom Grđevcu povodom blagdana blaženih Drinskih mučenica, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Biskup Huzjak u propovijedi je rekao kako u ljudskom životu postoji velika napast da, misleći da je superioran, bude kadar zgaziti i uništiti dostojanstvo drugoga, čak i pod cijenu nasilja na njegovu egzistenciju. Kad čovjek zaboravi da je od Boga stvoren, da je njegov izvor u Bogu i kada si uzme za pravo zamijeniti Boga, ona se događaju velike tragedije za čovjeka i stvorenje, istaknuo je biskup.

Napomenuo je kako su Drinske mučenice, po svojoj vjernosti Bogu, zavrijedile divljenje i želju za nasljedovanje. One su u trenutku nevolje znale dati svoje svjedočanstvo vlastitom krvlju, cijelom svojom egzistencijom. Mi pak danas, ne prolijevamo vlastitu krv, ali svatko od nas je pitan o svojoj vjernosti Kristu i Božjem zakonu, dodao je biskup.

Misa je slavljena u nedavno obnovljenoj župnoj crkvi Duha Svetog, koja je u potresu 2021. pretrpjela konstruktivna oštećenja. Nakon višegodišnje obnove cjelovito je obnovljena i slavlje blagdana blaženih Drinskih mučenica bilo je prvo euharistijsko slavlje nakon useljena. Na kraju euharistijskog slavlja, sve okupljene je pozdravio i župnik vlč. Dražen Hladuvka, koji je preuzeo župničku službu u kolovozu 2023.

Inače, Bjelovarsko-križevačka biskupija na osobit način časti blažene drinske mučenice jer je blažena s. M. Bernardeta Banja, Hrvatica mađarskog podrijetla, živjela i odrasla u Velikom Grđevcu. Rođena je 17. lipnja 1912. u Velikom Grđevcu, a krštena je sljedećeg dana u župnoj crkvi Duha Svetoga. Njezin otac Josip, kao mlad udovac doselio se u Hrvatsku iz Mađarske, iz Kapošvara, sedam kilometara udaljenog od Subotice. Sa svojim sinom Mirkom i majkom Klarom nastanio se u Velikom Grđevcu. Uskoro se ponovno oženio djevojkom Terezom Kovač, čiji su roditelji također mađarski doseljenici, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.