Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zaboku proslavljen blagdan Kraljice krunice te Dan bolesnika i medicinskog osoblja

Zabok (IKA)

Crkva prema tradiciji Dan bolesnika obilježava o blagdanu Gospe Lurdske u mjesecu veljači, no tada su u kontinentalnoj Hrvatskoj nerijetko niske temperature i snijeg, te je mnogim bolesnicima teško doći na misu. Upravo iz tog razloga u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku već tradicionalno mise za bolesnike održavaju se u listopadu. Tako su i ove nedjelje 11. listopada svi bolesnici na svetoj misi primili sakrament bolesničkog pomazanja i svetu pričest.

Svečano koncelebrirano misno slavlje uz župnika Marijana Culjka, predvodio je rado viđeni gost i prijatelj župe pater Zvonko Vlah.

U homiliji se pater Zvonko osvrnuo na misna čitanja ističući da se riječ ‘gozba’ u cijelom Svetom pismu često spominje. No ne na onaj način ‘gozba’ kakvu mi organiziramo po ljudskim običajima, već na sasvim drukčiji način. “Mislim ovdje na onu Božju ‘gozbu’ koju ovdje u ovom trenutku slavimo”. Pritom je pater Zvonko stavio naglasak na dva važna čimbenika o kojima trebamo razmišljati a to su: univerzalnost i darivanje s velikodušnosti, s ljubavlju.

Pozvani smo moliti krunicu jer je krunica molitva našeg života

“O tome moramo razmišljati svakoga dana svojega života. Bog nas ljubi upravo takve kakvi jesmo, slabi i grešni ljudi. Uvijek je On tu prisutan u našim usponima i padovima. U toj velikoj ljubavi mi prepoznajemo Božju otvorenost i spremnost da unatoč tome što ponekad nismo dostojni onog što On nama daje da nam to Bog neće uskratiti već da na njegovu pomoć i zagovor uvijek možemo računati”, kazao je pater Zvonko Vlah.

“Danas smo se ovdje okupili na molitvu za bolesnike i medicinsko osoblje. Ovaj susret želi nas potaknuti i na promišljanje – kako i usprkos našoj bolesti možemo postati, biti i ostati cjelovit čovjek; čovjek koji će kroz vlastitu patnju i bol znati prepoznati savršen put prema Bogu. Naša nebeska majka Marija, koju častimo zazivom Kraljica Svete Krunice, nam svijetli kao primjer cjelovita čovjeka; žene duboko uronjene u Boga iz kojega je crpila snagu za svoj život. Upravo po njoj Bog se smilovao svakome od nas”.

“Pozvani smo moliti krunicu jer krunica je molitva našeg života, ona je molitva za svakoga u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Propovjednik je homiliju zaključioe ovim riječima i najstarijom molitvom Blaženoj Djevici Mariji koju već stoljećima molimo: Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi Djevice slavna i blagoslovljena. Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri,  svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen”, zaključio je pater Vlah.

Krštenje malene Dore Franjčec

Nakon homilije uslijedilo je krštenje malene Dore Franjčec koja je tako pribrojena zajednici vjernika župne zajednice, a onda je nakon molitve prigodom podjeljivanja sakramenta bolesničkog pomazanja uslijedilo pomazanje svetim uljem, znakom križa na rukama i čelu, bolesnicima koji su bili prisutni na misnom slavlju. Riječi zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je vlč. Marijan Culjak. Euharistijsko slavlje skladnim pjevanjem uveličao je mješoviti župni zbor.

Na kraju misnog slavlja, zahvaljujući nesebičnoj požrtvovnosti medicinskog osoblja, župljani su mogli izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi. Svi oni kojima je šećer bio nizak, mogli su ga popraviti uz kolače i sokove koje su, kao i svake godine, pripremili i donijeli župljani.

Na kraju, iz župe se zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo misno slavlje bude dostojanstveno i svečano Bogu na slavu.