Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Antuna u župi Oprtalj

Kras Gornji (IKA)

U nedjelju 13. lipnja blagdan sv. Antuna svečano je proslavljen u njemu posvećenoj crkvici u predjelu Kras Gornji. Misu je predvodio oprtaljski župnik vlč. Tonči Jukopila, a okupio se veći broj vjernika iz te i okolnih župa Bujštine.

Vlč. Jukopila, koji je toga dana proslavio i imendan, u prigodnoj je homiliji između ostalog napomenuo da kao vjernici dugujemo zahvalnost sv. Antunu kojemu se utječemo u raznim životnim situacijama i potrebama. Tako je bilo i tijekom najtežih trenutaka recentne pandemije, često smo se utjecali njegovu zagovoru, i sada ovom misom zahvaljujemo Gospodinu što je situacija krenula na bolje, rekao je uz ostalo župnik Jukopila.

Misu je glazbeno animirao oprtaljski Župni zbor Župe sv. Jurja.  Nakon  mise, u hladu stabala nedaleko crkvice održano je druženje svih okupljenih uz prigodno osvježenje.

Crkva sv. Antuna Padovanskog sagrađena je 1902. godine. Na pročelju crkve je preslica s jednim zvonom, a u crkvi zidani oltar s drvenim kipom sv. Antuna. Vlč. Jukopila, u više od 4 desetljeća koliko je u tom kraju župnik, tu je crkvu, kao i mnoge druge na području svoje župe, temeljito obnovio.