Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Franje u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA )

Blagdan sv. Franje Asiškog svečano je proslavljen u četvrtak, 4. listopada u crkvi Male braće u Dubrovniku svečanom misom koju je predvodio prior dubrovačkog dominikanskog samostana fr. Tomislav Kraljević.

Stoljetni je to običaj u Dubrovniku da na blagdane utemeljitelja ovih dvaju prosjačkih redova iz 13. stoljeća redovnici posjećuju jedni druge i predvode središnja misna slavlje. Kraljević istaknuo je da je Franjo u svijetu koji je tonuo u tamu pohlepe otvorio nove putove. Franjo okreće leđa svim popularnim trendovima svoga vremena. Ljudima u Crkvi ogrezlim u pohlepi i materijalnim dobrima predlaže siromaštvo, onima koji se žele nametnuti oružjem i moću propovijeda nenasilje i mir, svima koji su satrveni i umorni i koji su izgubili smisao života donosi radost.

Zapitavši u čemu se Franji razdao, o. Kraljević primijetio je „Ne zato što je odbacio bogato odijelo i što se odrekao nasljedstva nego što se odrekao svoje vlastite volje“. „Sve dok ostajemo gospodari svoje volje i držimo ruke na kormilu života i želimo zadržati kontrolu, upravljati i imati moć nismo se prepustili Bogu“, rekao je o. Kraljević te potaknuo vjernike da dopuste Bogu da upravlja, da vodi, da sve dovrši za radost cijelog čovjekovog bića.

Kraljević je istaknuo da je najradikalnije odricanje ono od vlastite volje i to je najvažnija žrtva koju je Franjo učinio. „To je velika milost koju trebamo zadobiti da bismo i mi mogli zapjevati sa sv. Franjom: Hvaljen budi, o moj Gospodine“, kazao je propovjednik te zaključio: „To je ono što je Bog sakrio od mudrih i umnih a objavio malenima“.

Gvardijan samostana fra Veselko Grubišić zahvalio je dominikancima kao i svima ostalima koji su sudjelovali na slavlju i pomogli u organizaciji. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti pjevački zbor Male braće.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava, a večer uoči blagdana nakon večernje mise slavljen je tradicionalni Obred preminuća sv. Oca Franje.