Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Mihovila u Kamenici

Kamenica (IKA)

Blagdan sv. Mihaela, nebeskog zaštitnika župe i naselja Kamenice u Ogulinskom dekanatu, svečano je proslavljen u subotu 1. listopada.

Misa je slavljena pored grobljanske crkve Sv. Mihovila Arkanđela na, za tu priliku uređenom okolišu i novoizgrađenom vanjskom misnom prostoru koji je okupio ne samo domaće vjernike, već brojne Kameničare razasute diljem Domovine, kao i brojne hodočasnike, njih više stotina. Misu je predslavio profesor na Pedagoškom fakultetu sveučilišta u Zagrebu dr. sc. fra Draženko Tomić, nekadašnji kancelar u Gospićko-senjskoj biskupiji te župnik Plaškog i Saborskog, u suslavlju šestorice svećenika, među kojima domaćeg župnika Kamenice i Tounja Josipa Štefančića, ogulinskog dekana i župnika Generalskog Stola i Bresta Mrežničkog Marija Kralja te ostalih svećenika dekanata. Pjevanje je predvodio KUD Tounjčica uz orguljsku pratnju Sanija Francetića. Među više stotina vjernika misi su nazočili karlovačka županica Martina Furdek Hajdin i načelnik općine  Tounj  Ivica Sopek.

„Cijenim Vaš trud, dragi župljani da ovdje ostajete, radite i privređujete, jer tako najviše možete pomoći svom kraju i Domovini“, istaknuo je na početku propovjednik te nastavio: „Okupljajući se ovdje na svetkovinu sv. Mihaela pokazujemo odgovornost za one koji su ovdje živjeli i upiremo pogled u budućnost, što će biti, jer smo krhki, i nedorasli. Moderni kraljevi i carevi bore se danas za teritorije ne razmišljajući što će biti s ljudima, što u svima nama stvara strah. U takvoj situaciji sv. Mihovil koji je bio na čelu kršćanske vojske nam treba biti oslonac, on kome je Bog dao prvenstvo. Povijest sv. Mihovila ostaje neizbrisiva, a njegova vjernost u Boga pobjeđuje u svim situacijama, uz pomoć njegovih sudrugova sv. Rafaela koji donosi zdravlje i sv. Gabrijela nositelja dobrih vijesti. Gospodin zna da smo slabi, grješni i slabih snaga, te nam  zbog toga šalje anđele.“

Župnik Josip Štefančić je na kraju zahvalio svim dionicima misnog slavlja, kao i pojedincima te Karlovačkoj županiji i općini oko uređenja prostora oko crkve. Fotograf Šime Strikoman snimio je svoju 817. milenijsku fotografiju Kameničara oko njihove župne crkve. Kratki nastup imao je KUD Tounjčica, nakon čega je proslava nastavljena druženjem uz lovački gulaš i glazbu.