Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana svetog Roka u župi Brodski Varoš

Slavonski Brod (IKA)

Župljani slavonskobrodske župe Krista Kralja u Brodskom Varošu, proslavili su u utorak 16. kolovoza blagdan svetoga Roka, zaštitnika svoga naselja.

Večernje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Krista Kralja predvodio je nekadašnji župnik, umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Stjepan Sokolović.

U homiliji je oslikao život i djelo svetoga Roka, franjevačkog trećoredca, hodočasnika i dobrotvora, rođenog 1295. godine na jugu Francuske. „Kao mladić ostao je bez roditelja, pa je sva svoja dobra prodao, a novac razdijelio siromasima. Kao siromašan hodočasnik uputio se u Rim, nadahnut Božjom riječju: ‚Ako želiš biti savršen, prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me!‘ Sveti je Rok na koncu završio u zatvoru kao uznik vlastitog ujaka, gdje je i preminuo u 32. godini. Odmah nakon smrti počeli su ga štovati kao sveca, zaštitnika od kuge i zaraznih bolesti, jer je i sam bio obolio od kuge, no mnoge je i izliječio po Božjoj intervenciji“, kazao je vlč. Stjepan.

Podsjetio je da su sv. Roka za svog zaštitnika uzeli i žitelji Brodskog Varoša još u 18. stoljeću, posvetivši mu kapelu iz 1758., kasnije i prvu crkvu podignutu 1845. godine.

„Pozvani smo slijediti primjer svetog Roka koji je svojim životom i djelima milosrđa prema drugima nasljedovao samoga Krista, koji nam govori – kako čitamo u Evanđelju po Mateju – ‚Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ovih najmanjih, meni učiniste.‚ (usp. Mt 25, 31 – 46)“, naglasio je predslavitelj.

Na kraju je na okupljene zazvao Božji blagoslov uz posebnu zagovornu molitvu svetomu Roku. Pred njegovim kipom kraj oltara, vjernici su nakon mise pobožno iskazivali štovanje svomu nebeskom zaštitniku.

U ime župljana uz prigodan dar, zahvalu vlč. Sokoloviću izrazio je Mario Filajdić, kazavši mu da je on jedan od varoških župnika koji im se uvijek rado vraća što im je posebno drago, jer su u 10-ak godina ispraćali i dočekivali nekoliko župnika, a ovih dana dočekuju i novoga.

Pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor pod vodstvom Višnje Krpan i uz orguljsku pratnju Mije Jelinić. Na početku mise sudjelovao je i njihov također dugogodišnji župnik, domaći sin, sada pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Ćurić, koji je zajedno s članicama i članovima župnoga zbora otpjevao ulaznu pjesmu liturgijskog slavlja.