Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Uzvišenja Svetoga Križa na Čiovu

Okrug (IKA)

U Župi sv. Karla Boromejskog u Okrugu na otoku Čiovu, 14. rujna proslavljen je blagdan Uzvišenja Svetoga Križa i 8. obljetnica posvećenja crkve.

Svečanu misu predslavio je don Mario Buljević. U homiliji je don Mario povezao Kristov križ s blagdanom te je rekao kako on vjernike treba ohrabriti. Istaknuo je kako oni po sakramentu krsta u sebi nose znak križa. Činjenica da taj križ koji se stavi na tijelo nije samo gesta – on ima više značenja. Mi, kršćani, dobili smo najviše – onaj tko je Kristov dobio je najveći križ i postao je dio mističnog Tijela Kristova. Ako smo mi upravo Božji odabranici, trebamo reći: „Bože, neka bude volja Tvoja.“ Onaj koji je Kristov dobio je priliku da bude bogat jer je dobio na dar vjeru, nadu i ljubav. To je ono što mi svaki dan nosimo kao bogatstvo, kazao je Buljević.

Ako smo kršteni u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, onda je znak križa je kod koji otvara datoteke koje u sebi nosimo – riznice naše vjere, nade i ljubavi. Pred križem gledamo u Isusa koji je razapet radi naših grijeha. Taj znak nas čini da ne možemo raditi koješta, nego da budemo solidarni s drugima. Križ i život su nerazdvojni. Svaki put kad napravimo znak križa na sebi, otključava se sve ono što smo dobili od Boga na dar. Ima i onih koji na sebe nisu nikada stavili znak križa, ali ih moramo prihvatiti i biti solidarni prema njima. Možemo reći, kaže don Mario, da je znak križa simbol da budemo na dobro drugima, poručio je propovjednik.

Nama kojima je Križ ključ kojim se otvara vjera, nada i ljubav Bog nas stavlja da budemo vjernici među nevjernicima i da svjedočimo vjeru svojim životom. Križ uvijek vežemo za tegobe i patnju, što je istina. U patnji možeš vjerovati i nadati se da će proći jer činiš znak križa na sebi. Križ je naše beskrajno bogatstvo. Kada napravimo znak križa na sebi, time smo pozvani stajati pred drugima, a samim time i pred Bogom na način da je Križ ključ koji nas otvara, zaključio je don Mario.

Pred kraj slavlja župnik don Miroslav Rubić obratio se nazočnima i zahvalio don Mariju na poučnom promišljanju o Križu, kao i braći svećenicima; župnicima čiovskih i trogirskih župa i ostalima, kojih je bilo 10-ak u koncelebraciji. Zahvalio je i onima koji su predvodili trodnevnicu, župnom zboru na gromkom pjevanju i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli da se blagdan dostojanstveno proslavi. Posebno je zahvalio dragom Bogu što je podario lijepo vrijeme i sačuvao ih prošle večeri od velikog požara.