Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Uzvišenja Svetoga Križa u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

U srijemskomitrovačkoj župnoj crkvi sv. Dimitrija, đakona i mučenika, u ponedjeljak 14. rujna svečanom euharistijom u 9 sati proslavljen je blagdan Uzvišenja Svetoga Križa.

Euharistiju je predslavio srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović, u zajedništvu sa župnikom iz Laćarka vlč. Ivicom Zrnom.

Kako u Srijemskoj Mitrovici već duži niz godina djeluju časne sestre Svetoga Križa, proslava blagdana u župi je osobito usmjerena prema njihovoj zajednici, te se svake godine proslava i odvija u prostorijama samostanske kuće i samostanske kapele. Sve ove godine, vjernici srijemskomitrovačke župe su veoma rado odlazili sestrama na proslavu.

Ove godine, zbog cjelokupne situacije s pandemijom Covida-19, proslava je iznimno premještena u župnu crkvu i župno dvorište, jer su se vjernici i ove godine odazvali u lijepom broju, pokazujući povezanost sa časnim sestrama i njihovom zajednicom.

Na početku slavlja, pozdravljajući sve okupljene, mons. Španović pozvao je na promišljanje o Otajstvu Križa.

„Govorimo o glavnoj oznaci nas kršćana. Bez križa, simbola vjere i žrtve ne možemo govoriti o Kršćanstvu, niti možemo reći da smo kršćani. U tome duhu započnimo i slavlje ove presvete euharistije.“

U prigodnoj homiliji istaknuo je važnost ovog blagdana za srijemskomitrovačku župnu zajednicu, te je pozvao okupljene vjernike na trajno zahvaljivanje Gospodinu za sve darove koje nam daje.

„Za nas, u Srijemskoj Mitrovici, ovaj dan i ovaj blagdan ima, uz vjernički značaj, jedan posebni i dodatni. Časteći Otajstvo svetoga Križa, ne možemo se ne prisjetiti i naših časnih sestara, koje su, svojom zajednicom, već dugo prisutne u našem Gradu i u našoj župi. Prijašnjih godina su bile prisutne i u srijemskomitrovačkoj bolnici i upravo su po tome veoma poznate u Gradu. Slijedeći i vršeći svoju karizmu, ostavile su veoma duboki trag u našoj župskoj zajednici i zbog toga smo im veoma zahvalni. Danas im čestitamo njihov dan i u zajedništvu s njima se stavljamo pod vodstvo Svetog Križa. Svatko ispred sebe stavlja znak koji mu znači i koji želi slijediti, a tko slijedi Sveti Križ slijedi znak Isusa Krista“, jedna je od poruka koju je izrekao mons. Eudard Španović.

Liturgijsko pjevanje predvodio je dio župskog zbora, pod vodstvom voditeljice s. Cecilije Tomkić.