Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Božića u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima

Križevci (IKA)

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima svečano je proslavljena svetkovina Rođenja Gospoda našega Isusa Krista po tijelu - Božić u ponedjeljak 25. prosinca. Svečana bogoslužja služio je križevački vladika Milan Stipić, izvijestila je Križevačka eparhija.

Vladika Stipić služio je svečanu arhijerejsku liturgiju sv. Bazilija Velikoga zajedno sa svećenicima, đakonima i bogoslovima uz pjevanje Zbora katedrale i sudjelovanje brojnih vjernika, među kojima je bio i velik broj izbjeglica Ukrajinaca koji od ove godine slave Božić po gregorijanskom kalendaru.

„Zvijezda na nebu, špilja u Betlehemu kao i dolazak anđela i mudraca podsjećaju nas na otajstvenu dimenziju Kristova utjelovljenja. S Isusovim rođenjem svijet se potpuno promijenio, jer Krist je došao na uzdignuće, ali i na propast mnogima. Bog u kojega vjerujemo ima iskustvo čovještva, on je proživio sve  aspekte ljudskosti te nas kao Bog može i suditi, ali i razumjeti i spasiti“, rekao je vladika Stipić u homiliji.

„Baš zbog Kristovoga utjelovljenja naša kršćanska vjera je zasnovana na ljubavi, blizini i prijateljstvu između Boga i čovjeka. Gdje nema zla i  mržnje, tamo vlada radost, mir, ljubav i zajedništvo u Svetomu Duhu“, naglasio je vladika, pozvavši vjernike da za božićne blagdane prvenstveno pristupite ispovijedi i pričesti, da uistinu zadobijete mir i blagoslov Novorođenoga Boga.

„Pozivam vas na molitvu za mir u svijetu i za sve koji trpe, osobito za našu braću i sestre u Ukrajini i u Svetoj zemlji gdje mnogi nedužni civili svakodnevno gube svoje živote. Obitelj kao izvor i temelj novoga života proživljava veliku krizu u europskom društvu i stoga vas potičem da se tijekom iduće godine osobito molimo za obnovu i rast kršćanskih obitelji“, rekao je te se osvrnuo na život mnogih današnjih kršćana koji ne žive svoju krsnu vjeru.

„U našoj sredini žive mnogi ljudi koji misle da znaju što je kršćanstvo, ali ga zapravo ne poznaju. Mnogi krštenici žive kao da Krist ne postoji, ponavljaju se geste i znakovi vjere, ali s njima ne ide u korak stvarno prihvaćanje sadržaja vjere i vjerno prianjanje uz Isusovu osobu. Nameće nam se stoga i  potreba za novim navještajem vjere, za što smo svi odgovorni. Zbog svega toga danas smo itekako potrebni pravih i autentičnih kršćana koji radosno žive i iskreno svjedoče Isusovu Radosnu vijest“,  zaključio je križevački vladika, čestitavši svima Božić tradicionalnim pozdravom „Krist se rodio! Slavimo ga!’“.

Na Badnju večer, u nedjelju 24. prosinca, vladika Stipić predvodio je Božićno bdijenje koje se sastoji od Velikog povečerja i litije kada se s upaljenim svijećama pjevaju stihovi u čast rođenja Kristova te blagoslivlja kruh, vino i plodovi zemlje te pjevaju tradicionalne božićne pjesme, izvijestila je Križevačka eparhija.