Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana bolesnika u Petrijevcima

Petrijevci (IKA)

Svjetski Dan bolesnika svečano je proslavljen u župi Petrijevci u subotu 9. veljače. Svečano misno slavlje u posve ispunjenoj župnoj crkvi predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić. Ovo slavlje bilo je središnji dio devetnice Gospi Lurdskoj koja je u župi obilježena s brojnim sadržajima.

U koncelebraciji su bili Franjo Bodonji, dekan Valpovačkog dekanata, Mario Žigman, studentski kapelan u Osijeku, Drago Marković, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata i Matej Glavica, domaći župnik. Uvodeći u misno slavlje, uz dobrodošlicu nadbiskupu Marinu, župnik Matej Glavica izrazio je radost zbog okupljenog velikog broja župljana, a na osobit način starijih i bolesnih koji redovito ne mogu dolaziti na misna slavlja ali im je ovom prilikom omogućen prijevoz i dolazak. Zahvaljujući nadbiskupu na spremnosti predvoditi slavlje i blagoslov bolesnika, bolesnicima je poručio da su dar župnoj zajednici zbog molitava i strpljivog podnošenja boli i trpljenja.

U homiliji je mons. Srakić progovorio o iskustvu trpljenja i bolesti kojega nijedan čovjek ne biva pošteđen: „Problem patnje i trpljenja nevinih nameće se snažno samo od sebe i poziva nas na razmišljanje i molitvu. Putujemo jedni iza drugih: prije ili poslije trpljenje će posjetiti i nas. Bez sumnje trpljenje jest i ostaje najdirljivije otajstvo ljudskoga života. Ono je po sili naravnog zakona svagdašnji kruh ljudskog bića.“

Osvrnuvši se na samo slavlje rekao je: „Uz dan bolesnika svoj pogled upravljamo prema vama koji prolazite kroz kušnje boli, prema onima koji vama i drugim bolesnicima pomažu, ali dakako uzdižemo pogled prema Gospodaru života kao i onoj koju zazivamo ‘Zdravlje bolesnih’.“ Crkva je uvijek osjećala potrebu biti uz bolesnike, istaknuo je nadbiskup te dodao: „Kad bi se samo na čas prekinula beskrajna mreža djela ljubavi što ih obavljaju kršćanske redovničke i zdravstvene zajednice prekinulo bi se u Crkvi najočitije svjedočanstvo ljubavi Krista prema ljudima.“

Ističući kako bolesnicima najčešće uz samu bolest teško pada i iskustvo osamljenosti te potreba da netko bude uz njih, pozvao je u svijest Blaženu Djevicu Mariju koja se u Lurdu ukazala bolesnoj djevojčici Bernardici.

Marija nas prati pomažući nam da nosimo križ kao što je Isusa pratila prema Kalvariji. Vidjela je trnje zabodeno u tijelo, ožiljke bičeva, rane čavala, udarac koplja. Prihvativši na svoje krilo mrtvog Isusa oprala je rane što su je prouzročili naši grijesi i već tamo sjedinila se sa gorkim suzama bezbrojnih majki nad izmučenim tijelima svoje djece.“ Marija je stoga uzor, zaključio je nadbiskup svima i u našem društvu i u Crkvi jer nam ona „otvara oči prema svima koji trpe podsjećajući nas na Isusove riječi: Bio sam bolestan i pohodili ste me… Dođite, blagoslovljeni Oca mojega, primite u baštinu kraljevstvo pripravljeno za vas“, zaključio je u homiliji nadbiskup Srakić.

Na koncu mise, nakon nadbiskupovog blagoslova bolesnika i svih vjernika, nekolicina bolesnih župljana pristupilo je primanju sakramenta bolesničkog pomazanja. Slavlje je nastavljeno zajedničkim druženjem sa starijima i bolesnima za koje su župljani pripravili bogatu zakusku.

Proslava Dana bolesnika zaključena je na blagdan Gospe Lurdske u Domu za stare i nemoćne ‘Sveta Katarina’ u filijalnom mjestu Satnica, gdje je za četrdesetak štićenika Doma slavljena sveta misa sa sakramentom bolesničkog pomazanja i druženjem župljana sa svima koji borave u Domu.