Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana posvećenog života u Rijeci

Rijeka (IKA)

U povodu blagdana Svijećnice ili Prikazanja Gospodnjega u Hramu koji je ujedno i Dan posvećenog života, redovnice i redovnici te članovi družbi apostolskog života i svjetovnih institucija okupili su se u subotu 2. veljače na svečanom slavlju pjevane Večernje u katedrali sv. Vida.

Zbog jake kiša tradicionalno slavlje Večernje molitve nije ove godine održano u dominikanskoj crkvi svetog Jeronima, kao ni procesija, nego je cijeli program bio u riječkoj prvostolnici.

Nakon slavlja Večernje molitve uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Nikola Uravić, povjerenik za redovnice Riječke nadbiskupije. U prigodnoj propovijedi govorio je o odnosu redovnika i redovnica s Gospodinom u osobnoj i zajedničkoj molitvi te ih usporedio sa supružnicima koji se međusobno ne smiju doživljavati ‘zdravo za gotovo’ i rutinski. Kao što su supružnici pozvani na međusobnu vjernost i ustrajnost u bračnoj ljubavi, tako su redovnici redovnice pozvani u svojem odnosu s Bogom i prema zajednici kojoj pripadaju.

Mons. Uravić pozvao je redovnike i redovnice na oprez kako ne bi upali u zamku i zapustili samostansku molitvu pod izgovorom evangelizacije. Bez kvalitetne molitve i zajedničkog života nema ni uspješnog poslanja izvan samostana, kazao je povjerenik za redovnice Riječke nadbiskupije.

Također, potaknuo ih je na oprez da se ne počnu uzdati u vlastite snage i neozbiljno shvaćati darove koje im je udijelio Gospodin. Propovijed je završio u duhu blagdana Svijećnice te svih potaknuo da budu Kristovo svjetlo u svijetu i da mu prikažu svoje živote.

 

Ključne riječi:
rijeka Svijećnica