Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana vojne kapelanije bl. Alozije Stepinac i sv. Anđeli čuvari u Karlovcu

Karlovac (IKA)

U karlovačkoj vojarni „Stožerni general Petar Stipetić”, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske 8. veljače svečanom koncelebriranom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije blaženi Alozije Stepinac i sv. Anđeli čuvari.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan, a koncelebriralo je više od dvadesetorice svećenika, vojnih i policijskih kapelana, župnika Karlovačkoga, Dugoreškoga i Ozaljskoga dekanata Zagrebačke nadbiskupije.

Prije mise kod spomen-križa ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje. U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića, molitvu pred spomen-križem predvodio je domaćin vojni kapelan Ivan Blaževac. Na početku mise Blaževac je pozdravio uzvanike i vjernike karlovačke vojne kapelanije koja ujedno slavi i 20. obljetnice postojanja.

Biskup Bogdan u homiliji istaknuo je veličinu i značaj blaženika Alojzija Stepinca. Osvrnuo se na njegova tri životna načela: bogoljublje, domoljublje i rodoljublje, oslanjajući se na saznanja iz nedavno objavljene knjige mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića „Nada koja ne postiđuje”. Naglasio je da je blaženi Alojzije bio mučenik, a „mučeništvo je milost koju Bog daje samo izabranim dušama. Mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca trajalo je dugo, na kapaljku, zbog čega ga je bilo još teže izdržati. Stepinac je sve Bogu prinosio iz duboke vjere, iz ljubavi prema Bogu i prema Crkvi (Fiat voluntas TuaNeka bude volja Tvoja). U njegovu životu ništa nije išlo glatko, jednostavno i bez tvrdog križa. Ni nakon njegove smrti nije išao lako proces njegove beatifikacije i kanonizacije. Sve je u znaku križa i naizgled nepremostivih teškoća”. Mons. Bogdan homiliju je započeo i završio Stepinčevim geslom In te Domine speraviU tebe se Gospodine uzdam.

Misno slavlje animirala je klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. Na proslavi se okupilo više od stotinu uzvanika, među njima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, karlovački župan Damir Jelić, predstavnici Policijske uprave karlovačke, majke i udovice poginulih branitelja i ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske i policije te predstavnici civilnih institucija grada Karlovca. Nakon mise biskup Bogdan uručio je primjerke knjige „Nada koja ne postiđuje” ministru Krstičeviću, svećenicima i drugim uvaženim gostima, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.

Ključne riječi:
Bogdan dan kapelanije Karlovac