Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“ u Karlovcu

Karlovac (IKA)

U karlovačkoj vojarni „Stožerni general Petar Stipetić“, u sjedištu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, u ponedjeljak 10. veljače svečanom koncelebriranom misom proslavljen je Dan vojne kapelanije „Blaženi Alojzije Stepinac“. Misno slavlje predvodio je vojni biskup Jure Bogdan, a koncelebriralo je više svećenika, vojnih i policijskih kapelana i župnika Karlovačkog dekanata Zagrebačke nadbiskupije.

Prije mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje kod spomen-križa ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske. U nazočnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera RH general pukovnika Drage Matanovića i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnika Siniše Jurkovića i njihovih najbližih suradnika, molitvu pred spomen-križem predvodio je domaćin, vojni kapelan Ivan Blaževac.

Na početku mise vlč. Blaževac uputio je riječi dobrodošlice uzvanicima i vjernicima karlovačke vojne kapelanije.

Biskup Bogdan je započeo propovijed spominjući zgodu iz Dnevnika glavnog tajnika Drugog vatikanskog sabora (Pericle Felici, kasnije kardinal). „U izravnome kontaktu s papom i svim biskupima svijeta, lapidarnim stilom Felici je osobno zapisivao u svoj Dnevnik najvažnije događaje o Saboru, o posebnim susretima, razgovorima i sl.“, rekao je biskup i potom nadodao: „Na današnji dan 10. veljače 1960., točno prije 60 godina, Felici piše: …. ‘Razgovor s Papom je kao i obično, bogat događajima, sjećanjima, živahan je i traje više od sat vremena. Nakon toga, odlazimo kod kardinala Tardinija (državni tajnik). Još jedan sat razgovora u troje. Komentiramo smrt kardinala Alojzija Stepinca, koji je preminuo danas poslije podne’. ‘Heroj, Junak’, kaže kardinal Tardini. ‘Istinski heroj’, potvrđuje sveti Otac’“.

Biskup je nadalje govorio o postojanosti i dosljednosti bl. Alojzija Stepinca junaka našeg vremena, svjedoka i primjera Crkvi za sva vremena. Kardinal Stepinac je zastupao uvijek i u svemu načela kršćanskog nauka o vrijednosti i dostojanstvu ljudske osobe, svakog čovjeka. Borio se za Božja i ljudska prava u ovome svijetu! Postojan i dosljedan u sve vrijeme svoje službe, za svih vlasti i režima do kraja života. Nekoliko mjeseci prije smrti u jednome od svojih posljednjih pisama 1959. godine upućenog Osječkom sudu piše: „Znam koja je moja dužnost i milošću Božjom obavit ću sve do kraja, bez i najmanje mržnje, bez i najmanje osvetoljubivosti prema bilo kome, ali i istovremeno bez straha od bilo koga“.

Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, uz orguljašku pratnju Darka Protulipca, predvodila je liturgijsko pjevanje. Na proslavi Dana kapelanije okupilo se više od stotinu uzvanika, a među njima gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, predstavnici županije, predstavnici Policijske uprave karlovačke, majke i udovice poginulih branitelja, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske i policije te predstavnici civilnih ustanova grada Karlovca.