Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana vojne kapelanije i blagoslov nove kapelice u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

U srijedu 7. listopada vojna kapelanija u Vinkovcima Kraljica sv. Krunice i sv. Ivan Kapistran proslavila je svog liturgijskog naslovnika i nebeskog zaštitnika – Kraljicu sv. Krunice, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnog ordinarijata.

Vojna kapelanija u Vinkovcima pastoralno skrbi za pripadnike Zapovjedništva Gardijsko oklopno-mehanizirane bojne (GOMBR), Inženjerijske bojne trenutačno raspoređene u Vinkovcima i u vojarni u Vukovaru, pripadnika Bitnice protuzračne obrane kao i ostalih postrojbi i ustanova Ministarstva obrane i Oružanih snaga najbližih ovoj kapelaniji.

U zajedništvu s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom u liturgijskom slavlju sudjelovali su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OS RH don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi fra Frano Musić, OFM, prvi ratni vojni i policijski kapelan u Vinkovcima mons. Tadija Pranjić, bivši kapelan te kapelanije Alojzije Kovačić, vojni kapelan domaćin fra Mato Vincetić, OFM, vojni kapelan i dekan don Vladislav Mandura i drugi svećenici Osječkoga vojnog i policijskog dekanata čiji je broj na svečanosti znatno smanjen zbog epidemioloških mjera protiv pandemije COVID-19.

Svečanosti su također nazočili i visoki uzvanici: ministar obrane RH Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj,savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik HKOV-a general pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, ratni zapovjednici 5. GBR „Sokolovi“, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, načelnik Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu bojnik Ivica Krišto, predstavnici civilne vlasti i drugi uzvanici.

Program je započeo svečanim postrojavanjem i podnošenjem prijavka jer istoga dana GOMBR obilježava 28. obljetnicu osnutka 5. gardijske brigade Sokolovi. Kod spomenika poginulim pripadnicima 5. GBR upaljene su svijeće i položeni vijenci za pokojne branitelje. Mons. Bogdan izrekao je molitvu odrješenja za pokojne. Nakon toga je započelo svečano liturgijsko slavlje u sklopu kojeg je biskup blagoslovio novoizgrađenu kapelicu vojne kapelanije, sakristiju i radne prostorije. Naime, u početku rada te vojne kapelanije misa je bila slavljena u restoranu vojarne u Vinkovcima, a potom je za vjersku službu i obrede u vojarni bila stavljena na raspolaganje dotjerana kino dvorana. Ured vojnog kapelana bio je u zapovjedništvu vojarne, a zatim je privremeno smješten u zgradu do kino dvorane.

Biskup Bogdan je u propovijedi govorio o posebnoj ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja: „Ona je svojim ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.’ dala svoj slobodni i konačni ‘da’ Bogu.“ Tako se po njenim riječima Krist utjelovio i postao čovjekom. Zbog njena sudjelovanja u djelu otkupljenja, Crkva ju na osobit način časti i hvali te ju zaziva za pomoć u mnogim prilikama.

Crkva Mariju zaziva kao Majku Crkve. Marija, Majka Kristova, majka je i svih vjernika, svih onih koji su Kristovi. Vjernici u njoj mogu prepoznati veliki uzor vjere i ljubavi, ona svijetli Božjem narodu kao znak pouzdane nade i utjehe. Kršćani joj se rado utječu u molitvi krunice. „U toj molitvi razmatramo sva otajstva neizmjerne Božje ljubavi prema nama ljudima koja je svoj vrhunac dosegla u Kristovu djelu spasenja, u kojemu je Marija aktivno i vjerno sudjelovala. Sveti Ivan Pavao II. će nam poručiti: ‘Krunica Djevice Marije, koja se vođena Duhom Svetim postupno širila u drugom tisućljeću, molitva je koju su voljeli mnogi sveci i na koju je poticalo crkveno učiteljstvo. Jednostavna i duboka, i u osvit ovoga trećega tisućljeća ostaje jako važna molitva, namijenjena da donese plodove svetosti’“, rekao je biskup.

Osvrnuvši se na kraju na sam obred blagoslova kapelice, biskup je naglasio da „vidljive crkve nisu obična mjesta okupljanja, nego označuju i očituju živu Crkvu na dotičnom mjestu, boravište Boga s ljudima, pomirenim i sjedinjenim s Kristom.“

U kapelici su na sredini bočnih zidova postavljene ploče s ispisanim imenima poginulih i nestalih pripadnika 3. Gardijske brigade „Kune“, 5. Gardijske brigade „Sokolovi“ i 7. Gardijske brigade „Pume“, kojih je sveukupno 571 poginulih i 17 još uvijek nestalih.

Zbog mogućnosti da izrađeni popis nije potpun i precizan, mole se udruge, rodbina i ostali da pismeno, argumentirano i osobno pošalju svoje primjedbe na adresu Vojne kapelanije u Vinkovcima. To će poslužiti preciznoj izradi popisa poginulih branitelja iz triju brigada i njihovom postavljanju na kamene ploče koje će biti izrađene za kapelicu Kraljice sv. Krunice te će zamijeniti sadašnje table – ploče. Od iznimne je važnosti njegovanje pijeteta i čuvanje uspomene na naše poginule i nestale branitelje koji su svoj život položili na oltar Domovine. Molitveni prostor – kapelica je najbolje mjesto gdje se svakodnevno uzdižu molitve za njihove duše.

Vojna kapelanija „Kraljica sv. Krunice i sveti Ivan Kapistran“ osnovana je 6. siječnja 1998. godine dekretom vojnog ordinarija u RH Jurja Jezerinca sa svim pravima župe i sjedištem u vojarni „Bosut“ u Vinkovcima. Prvi naslovnik kapelanije bio je sveti Ignacije Loyolski. Dana 22. travnja 1999. godine promijenjen je naslov kapelanije u vojnu kapelaniju „Sveti Ivan Kapistran“. Preustrojem Oružanih snaga Republike Hrvatske u kome dolazi do spajanja 3. i 5. Gardijske brigade u jednu novu 3. Gardijsko oklopno-mehaniziranu brigadu sa sjedištem u Vinkovcima, dolazi i do spajanja dviju vojnih kapelanija tih brigada tj. kapelanije 3. Gardijske brigade – „Kraljica sv. Krunice“, i kapelanije 5. Gardijske brigade – „Sveti Ivan Kapistran“ u jednu vojnu kapelaniju „Kraljica sv. Krunice i Sveti Ivan Kapistran“, koja je 25. prosinca 2002. godine kao prava nasljednica gore spomenutih dviju kapelanija započela s radom sa sjedištem u zapovjedništvu 3. GOMBR-e – Vinkovci. Današnja vojna kapelanije „Kraljica sv. Krunice i Sveti Ivan Kapistran“ službeno je kanonski utemeljena 1. veljače 2008. godine kada je ukinuta 3. GOMBR-a i uspostavljena današnja Gardijska oklopno-mehanizirana brigada sa sjedištem u Vinkovcima. Danas je zapovjednik GOMBR-e brigadni general Mijo Validžić, a dušobrižnik vojni kapelan fra Mato Vincetić OFM.

FOTO: MORH/ Vinkovci, MORH/ J. Kopi.