Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dobrog Pastira u Brestju

Sesvete (IKA)

Župa Dobrog Pastira u Brestju proslavila je u nedjelju, 3. svibnja župnu svetkovinu. Samoj proslavi prethodilo je cjelodnevno euharistijsko klanjanje u subotu, 2. svibnja nakon jutarnje mise koja je prvi put slavljena u nazočnosti naroda.

Klanjanje je završeno svečanim blagoslovom vjernika koji su bili u crkvi, a župnik Zlatko Pavetić blagoslovio je Presvetim Oltarskim Sakramentom ispred župne crkve cijelo naselje i sve župljane.

Na sam dan proslave u župnoj crkvi tijekom dana slavljeno je osam misa. Tom prigodom kako se ne bi stvarala gužva izrađen je raspored dolaska vjernika na misu po ulicama u kojima stanuju.

Prijepodnevne mise slavili su župnik Zlatko Pavetić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu mr. Karlo Šimek te promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji i izvanredni duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu dr. Jakov Rađa. Poslijepodnevna misna slavlja predvodio je župni vikar i profesor na Hrvatskome katoličkom sveučilištu dr. Bruno Matos. Tijekom svih misa bila je i prigoda za pristupanje sakramentu ispovijedi.

Vlč. Rađa, koji je trebao predvoditi središnje misno slavlje župne svetkovine, a koja je odgođena zbog trenutačne situacije oko pandemije koronavirusa, u homiliji na dvije prijepodnevne mise potaknuo je vjernika da promisle o slici Isusa kao Pastira koji izvodi ovce – vjernike kroz vrata ovčinjaka, a u tome se posebno očituje njegova uloga pastira kojem je stalo do slobode ovaca – vjernika. Potaknuo je vjernike da promisle o svojim osjetilima i odnosima prema drugima koji bi trebali biti pročišćeni Isusom Kristom „jer bez te Isusove čistoće mi ne možemo normalno funkcionirati u situacijama koje od nas traže da pokažemo ‘pravo lice’“.

U prigodi župnog blagdana koji se ujedno u Crkvi slavio i kao nedjelja duhovnih zvanja, župnik Pavetić uputio je vjernicima i prigodnu čestitku, potaknuvši ih na zauzetu molitvu za duhovnu izgradnju župne zajednice, a posebno za mladiće iz župe koji su pošli putem duhovnog poziva.

Brigu o provedbi preporučenih mjera dezinfekcije i socijalnog distanciranja preuzeli su članovi župne zajednice mladih, predvođeni Ines Sosa Meštrović te bogoslovi iz župe.

Vjernici su izrazili veliku zahvalnost i radost što su se ponovno, nakon više od šest tjedana imali priliku okupiti u crkvi te slaviti misu upravo na dan proslave župne svetkovine.