Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe Karmelske na Glavici

Slunj (IKA)

U nedjelju 21. srpnja u župi Presvetog Trojstva u Slunju tradicionalno je proslavljen blagdan Gospe Karmelske kod kapele na Glavici, predivnom šumskom dijelu pored Slunja.

Hodočasnici su na proslavu krenuli ispred župne crkve u 9 sati. Misu je predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić, propovijedao je vojni kapelan na slunjskom poligonu don Milenko Majić, dok je ispovijedao umirovljeni svećenik Polde Barić.

Propovjednik don Milenko Majić je govori o brdu Karmelu, oazi u pustinji, gdje je Ilija Prorok revnovao za Božju stvar. Na ovom su brdu karmelićani provodili dane u molitvi kao izrazu vjernosti Gospodinu. Ovdje je nastala pobožnost škapulara. Ali, svaki od nas ima svoj Karmel na koji se trebamo popeti i ostaviti iza sebe svoje slabosti i svoje idole koji nas zarobljavaju. Mi imamo svoje planove ali kad prepoznamo volju Božju koju ima s nama i odgovorimo poput Marije nastaje nešto novo. Ilija je to prepoznao. Marija također. Župnik je zahvalio onima koji su uredili prostor oko crkve (naročito neslužbena “mežnarica” Milkica Magdić), okitili crkvu i oltar.

Na kraju mise upriličena je procesija sa slikom Gospe Karmelske oko crkve. Slavlje je završeno svečanim “Tebe Boga hvalimo”, a nakon mise vjernici su se zadržali oko kapele u hladovini visokih hrastova.

Ključne riječi:
Glavica Gospa Karmelska