Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Presvetog Trojstva i Dana državnosti u Parizu

Pariz (IKA)

U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Parizu u nedjelju 30. svibnja proslavljena je svetkovina Presvetog Trojstva i Dan državnosti Republike Hrvatske.

Tijekom svečane mise i molitve za Domovinu, 18 djevojčica i dječaka prvi put su pristupili stolu Gospodnjem – primili su prvu pričest. Za tu svečanu priliku s brojnim vjernicima Misije bilo je osoblje Hrvatskog veleposlanstva u Parizu.

Poslijepodne, pod Slavolukom pobjede, na grobu nepoznatog vojnika (svetog mjesta za svakog francuskog građanina) iskazana je počast hrvatskim vojnicima koji su poginuli za domovinu i slobodu. Tijekom svečane ceremonije, uz nazočnost francuskih veterana i francuskog generala zaduženog za ceremonije na ovom mjestu gdje francuski narod iskazuje počast svojim vojnicima palim za francusku republiku, osam hrvatskih udruga iz cijele Francuske položile su vijenac u čast hrvatskim vojnicima. Zatim su vijenac, uime veleposlanstva u Parizu, položili Davor Dujić, otpravnik poslova, budući da veleposlanik još uvijek nije imenovan, te Sandra Jonjić, vojna izaslanica.  Otpjevane su hrvatska i francuska himna. Zdravstvena ograničenja nisu omogućila prisutnost većeg broja hrvatskih i francuskih građana ceremoniji kojom hrvatski građani u Francuskoj iskazuju počast «hrvatskim vojinicima umrlim za domovinu i slobodu», kako je pisalo na položenim vijencima.