Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava spomendana bl. Alojzija Stepinca na Trsteniku u Splitu

Split (IKA)

Župa Sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu u nedjelju, 10. veljače, svečano je proslavila spomendan svoga nebeskog suzaštitnika bl. Alojzija Stepinca čije se moći nalaze u glavnom oltaru ove župne crkve i pred kojima se vjernici mole i utječu za njegov zagovor. Središnje euharistijsko slavlje, kao i trodnevnu duhovnu pripravu koja je prethodila proslavi, predvodio je župnik don Ivan Simunić.

U prigodnoj homiliji župnik je kazao da što se dublje ulazi u probleme, okolnosti i činjenice vezane uz bl. Alojzija Stepinca potvrđuje se ona sigurnost koju su vjernici očitovali u trenucima njegova pastirskog služenja, izvrgavanja sramoti, njegova sužanjstva i preminuća jer vjernički se puk nije dao zavarati onda niti danas.

Nadbiskup Stepinac bio je svjestan da se nije sudilo njemu nego Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Doveden je na sud jer je digao glas protiv vjerskog progona, što je ustao u obranu vjerskih istina, što je branio obespravljeni hrvatski narod.

Naš je blaženik pravedno, razborito, umjereno i hrabro ostao vjeran vječnim Kristovim načelima, stabilan i postojan u ljubavi i obrani prava našeg naroda“, istaknuo je i nadodao kako nam Stepinac danas svima poručuje da budemo ljudi čiste savjesti, da je nastojimo uvijek iznova oblikovati i nadograđivati te je uskladiti s Bogom kako bi mogla razlikovati dobro i zlo te se opredjeljivati za istinu protiv laži, za pravednost protiv nepravde, za ljubav protiv mržnje te za slogu protiv podjela.

„Molimo za njegov zagovor, da se u našem društvu što više otkriva savjest kao mjesto slušanja istine i dobra i mjesto odgovornosti pred Bogom i ljudima. Da čista savjest bude glavni čimbenik za promicanje općeg dobra danas dok je se razvidnije njegovo djelo, a s druge strane očitija zaslijepljenost onih koji ne želeći se suočiti s istinom ponavljaju laži komunističke osude pa ocrnjuju Stepinca, Crkvu i hrvatski narod“, naglasio je. Na samom kraju zaključio je da je bl. Stepinac svijetla točka hrvatske povijesti i kompas čiji su glavni smjerovi vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom na čelu s Petrovim nasljednikom i ne popuštati kada je u pitaju istina.

Po završetku misnog slavlja, koje je pjevanjem uzveličao mješoviti župni zbor, okupljeni vjernici mogli su cjelivati i dodirnuti relikvijar s blaženikovim moćima.

Ključne riječi:
bl. Alojzije Stepinac Trstenik