Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Stepinčeva u hrvatskoj župi u Salzburgu

Salzburg (IKA)

Hrvatska katolička župa u Salzburgu proslavila je 11. veljače svetkovinu svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

U koncelebraciji misnom slavlju prisustvovali su generalni vikar Nadbiskupije Salzburg mons. Roland Rasser, fra Vjekoslav Lazić, upravitelje Hrvatske katoličke misije u Linzu i predstavnik svih dušobrižnika za Hrvate u Austriji, župnik fra Zlatko Špehar te p. Aleksa Palavrić i vlč. Ivan Čirko.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor i tamburaški sastav Kulturno-umjetničkog društva „Mihovljan“ iz Mihovljana u hrvatskom Međimurju, predvođen Predragom Kočilom te voditeljicom zbora Julijanom Kočila.

Misno slavlje u crkvi sv. Andrije započelo je velikom procesijom u kojoj je sudjelovalo više od 50 članova Kulturno-umjetničkih društava Hrvata Savezne države Salzbrug. Osim domaćeg KUD-a „Vilim Cecelja“, svojom prisutnošću misno su slavlje uzveličali članovi Kulturno-umjetničkih društava Hrvata iz dijelova Savezne države Salzburg – Pongau i Pinzgau.

Na početku mise sve okupljene je pozdravio župnik fra Zlatko Špehar te mons. Roland Rasser u ime domaće župe sv. Andrije, kao i nadbiskupije Salzburg. Mons. Rasser istaknuo je kako unatoč tome što „slavimo na različitim jezicima svi smo dio iste zajednice Kristovih vjernika“.

U svojoj propovijedi mons. Sorić je poseban naglasak stavio na „ono zbog čega je kardinal Stepinac bio trn u oku svojih progonitelja“ – njegovu vjernost Katoličkoj Crkvi i Petrovom nasljedniku. Upravo radi toga, istaknuo je mons. Sorić, kardinal Stepinac odlučno je odbio svaku ideju „narodne Crkve“ u tadašnjoj Jugoslaviji te je tu odlučnost na kraju platio i svojim životom. „U čemu se očituje ta pripadnost Katoličkoj Crkvi u našoj svakodnevici“, pitao se mons. Sorić. „Upravo u sakramentima koje Crkva vlašću koju ima od Gospodina dijeli“. Jedan od tih sakramenata, kojima je propovjednik najviše progovorio je ispovijed. „Sakramenti su darovi, a poklon kad se dobije ne stavi se na stranu, on se odmah otvara, njemu se čovjek raduje“, rekao je mons. Sorić. Svoju propovijed zaključio je citatom blaženog kardinala: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.“

Prije završnog blagoslova okupljenim vjernicima obratio se veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić. U ime svih diplomatskih predstavnika Hrvata u Austriji iskreno je čestitao svim župljanima blagdan njihovog nebeskog zaštitnika. Osim toga veleposlanik je spomenuo i veliki uspjeh za sve Hrvate u Austriji. Hrvatski jezik je po prvi put u jednoj od saveznih država, u Steiermarku, postao samostalno kao jedan od mogućih izbornih predmeta u školama.

Vjernicima se obratio i fra Vjekoslav Lazić, upravitelj Hrvatske katoličke misije u Linzu, te predstavnik svih hrvatskih dušobrižnika u Austriji. Fra Vjekoslav je u svom obraćanju poseban naglasak stavio na tri poruke. Na prvo mjesto stavio je njegovanje hrvatskog jezika u obitelji, zatim vjernost i podršku hrvatskim katoličkim župama i hrvatskim dušobrižnicima, a na trećem mjestu spomenuo je održavanje uspomene na Bleiburg, pri čemu Hrvatska župa u Salzburgu kao zajednica pokojnog vlč. Vilima Cecelje, mora imati posebnu ulogu, kazao je.