Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Andrije u Dubrovniku: Svetac nas podsjeća kako biti autentični vjernik

Dubrovnik (IKA)

Župa sv. Andrije u Dubrovniku proslavila je nebeskog zaštitnika u utorak, 30. studenog svečanim euharistijski slavljem koje je predvodio upravitelj župe don Marin Lučić, a propovijedao je trajni đakon don Tomislav Sikavica.

Na svečanoj misi koncelebrirali su župni vikar don David Marjanović, dekan dekanata Dubrovnik 1 i župnik Župe sv. Mihajla don Robert Ćibarić i fra Nedjeljko Jerkan iz samostana Male braće.

U homiliji đakon Sikavica govorio je o sv. Andriji za kojeg je kazao da ga karakterizira to da je bio muževan te je tu misao povezao s pročitanim prvim čitanjem Pavlove poslanice. Kazao je kako sv. Andriju krasi autentičnost koja nam svima treba biti uzor te ustvrdio kako nam svetac želi pokazati kakav muž, kakav čovjek svatko od nas treba biti.

Mi svi krštenici, naše obitelji, čuli smo upute za širenje radosne vijesti, evanđelja, nastavio je propovjednik. „Dobili smo poslanje da ovo što čujemo na misama pretvorimo u radost i nosimo svojim obiteljima. Svatko od nas je poslan biti propovjednikom u smislu da smo pozvani svojim autentičnim životom propovijedati radosnu vijest i to nositi u svoje obitelji, na radna mjesta, u svoje zajednice“, kazao je.

Đakon Sikavica pozvao je vjernike na poticanje drugih da vjeruju, a ne da budu oni koji će druge ponižavati ili kopati drugima jame nego da budu „oni koji će podizati ono što naizgled izgleda nespasivo, truditi se autentično svjedočiti“.

Sv. Andrija podsjeća kako biti autentičan vjernik u ovom vremenu, pa i kako biti čovjek i muž u onim idealima kada kao djeca razmišljamo idealizirajući kako ćemo i mi postati poput oca, kazao je propovjednik. To nam sv. Andrija pokazuje u svom odnosu i oduševljenju prema Kristu, tako da i u muci i smrti drugima možemo pomoći da naša muka i smrt u ovom životu bude dostojna ljudskog života te da jedni drugima u obitelji uvijek budemo blizu u svakoj situaciji.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom profesorice Luce Čatić.

Vjernici su se za ovu svetkovinu pripremali trodnevnicom, a večer uoči svetkovine molila se svečana večernja.