Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Franje Asiškog i zlatni jubilej don Jakova Renića

Rašeljke (IKA)

Župa Rašeljke proslavila je u utorak 4. listopada svoga nebeskog zaštitnika sv. Franju Asiškoga, a ovom prigodom vinički župnik don Jakov Renić ujedno je i u rodnoj župi proslavio 50 godina svoga misništva, izvijestio je portal tomislavcity.com.

Euharistijsko slavlje u suslavlju brojnih svećenika predslavio je otac Jozo Čirko. U propovijedi je rekao da bismo i danas mogli biti skloni vidjeti svoju Crkvu i situaciju sličnu onoj u kojoj se našao mladi Franjo Asiški: i mi znamo izazove i probleme s kojima se Crkva i vjernici suočavaju danas, rekao je.

Možda bi bilo lakše obeshrabriti se svim ovim nevoljama, povući se u sebe, lutati brdima i dolinama, ali mi nikada ne smijemo zaboraviti i dopustiti da zaboravimo što je zapravo ova Crkva koju mi volimo i za koju smo zabrinuti. Naša Crkva je Tijelo Kristovo, a to znači da imamo Isusa Krista za svoju Glavu, da imao Isusa Krista kao svog Životorca, Krista kao svog Uzdržavatelja. Imamo i njegovo obećanje da je s nama uvijek do svršetka svijeta. Imamo Njegovo jamstvo da ni vrata paklena, ni sile zla, čak ni zlo koje djeluje u tom našem tijelu neće nadvladati tu Crkvu. I poput Petra znamo da čak i kada tonemo i kada nam se čini puno toga izgubljenoga, samo poput Petra trebamo zavapiti: Gospodine, spasi nas! I on će pružiti ruku i sigurno će nas podići, istaknuo je propovjednik.

Dok prepoznajemo da smo u olujnom moru svi bi trebali bi činiti dvije, i svećenici i vjernici, dodao je. Moramo čuti Gospodina kako nam govori: Idite i obnovite moju crkvu, jer ona pada u ruševine. Također ga moramo čuti kako nam govori, kao što je Petar učinio usred olujnoga mora, čuvši riječi Boga Oca: Ne boj se, ja sam s tobom. Ovo je rekao Isus svetom Petru i sv. Franji Asiškome, rekao je o. Čirko te istaknuo da je te riječi čuo i don Jakov Renić 1972. godine.

I odgovorio je svojim konačni odgovorom prije 50 godina u ovoj crkvi svetoga Franje kada je rekao svoju mladu misu. Sigurno sam da je taj dan u svom srcu čuo riječi svoga nebeskoga Oca, iste koje je čuo sveti Petar na olujnome moru i koje je čuo sveti Franjo u svojoj mističnoj molitvi, rekao je, među ostalim, otac Jozo Čirko, izvijestio je portal tomislavcity.com.