Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Huberta u Marijinu svetištu Molve

Molve (IKA )

Lovci iz središnjeg dijela Podravine proslavili su spomendan sv. Huberta, svoga zaštitnika, u subotu 3. studenoga u marijanskom svetištu u Molvama. Na proslavi su sudjelovali lovci lovačkih društava iz mjesta: Legrad, Sokolovec, Koprivnički Bregi, Peteranec, Drnje, Hlebine, Velika Mučna, Gotalovo, Šemovci, Đurđevac, Kalinovac, Virje, Pitomača i domaćin Molve.

U svečanoj povorci krenuli su iz društvenog doma prema crkvi Uznesenja BDM gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio župnik o. Zdravko Tuba uz vlč. Leona Lozančića iz župe Hlebine.

Utjehu za zemaljsku bol sv. Hubert pronalazio je u tišini šume, a ohrabrenje za predanje Kristu u molitvi i podjeli dobara siromasima. Božji poziv na obraćenje doživio je u lovu i tako traženje zemaljske utjehe pronašao u nebeskoj. Božja priroda mjesto je susreta Huberta i Boga. Priroda je mjesto susreta i svakoga od nas s Bogom. Upravo nas spomendan sv. Huberta potiče da se prisjetimo odgovorne i lijepe zadaće koju je Bog povjerio svakom čovjeku, posebno svakom lovcu: „I reče Bog: ‘Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji! Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: ‘Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji’!“ Svet je to zadatak koji ohrabruje svakog lovca da svoju zadaću izvrši odgovorno jer je svojim sposobnostima sudionik Božjeg stvarateljskog djela i očuvanja toga djela za sadašnji naraštaj, a napose za one koji će doći, rekao je o. Zdravko.

Po završetku mise svaki je lovac primio blagoslovljenu Čudotvornu medaljicu kao znak zaštite Bezgrešne i uspomenu iz Marijina svetišta u Molvama.