Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Pija iz Pietrelcine kod kapucina u Gospinom polju

Dubrovnik (IKA)

Blagdan sv. Pija iz Pietrelcine svečano je u četvrtak 23. rujna proslavljen kod kapucina u Gospinom polju u Dubrovniku gdje je prvi put ususret blagdanu priređena i trodnevna duhovna priprava.

Svečanu misu na blagdan je predvodio kapucin fra Miljenko Vrabec koji je propovijedao i na svim večerima trodnevnice. U blagdanskoj propovijedi predvoditelj slavlja podsjetio je na rane koje je sv. Pio nosio na svom tijelu pedeset godina. Kazao je i kako je malo onih koji su kao dionici Kristove zajednice od početaka Crkve na poseban način zbog svojega života kojeg su živjeli, svjedočeći sliku Krista svojim životom svakom čovjeku, bili na svom tijelu obilježeni Kristovim ranama. Prvi od njih je bio sv. Pavao, zatim sv. Franjo Asiški i neki drugi te sv. Pio iz Pietrelcine.

Propovjednik je ispričao kako je svetac od djetinjstva čuo Božji glas da ga slijedi te je s vremenom razabirao što Bog od njega traži. Naglasio je važnost svečeve vjere u Božju providnost. Tako sv. Pio i nama postaje primjer kako nasljedovati Krista, poručio je. I sv. Piju su rane koje je nosio bile izvor trpljenja i nelagode te nije želio da ljudi to vide. Kroz njegovo trpljenje Bog je dodirivao svakog čovjeka svojim milosrđem.

Naglasio je i kako Bog žeđa za svakom dušom i ne želi da itko propadne nego da se svatko spasi te je u toj ljubavi dao život za ljude i pokazao put. „Svojim predanjem života za nas Isus nas je naučio da našim potpunim predanjem, onda kad smo spremni svoj život žrtvovati za drugoga, ta ljubav koja se daruje razara u nama onu iskonsku težnju da se uzvisujemo iznad Boga i drugog čovjeka i svaki drugi grijeh. Ako sam spreman nekoga toliko ljubiti da sam svoj život spremna za njega dati, kako onda takvu osobu mogu mrziti ili joj bilo što nažao učiniti ili je ostaviti. Ljubav pobjeđuje u našoj spremnosti da se iz te ljubavi za drugog darujemo, žrtvujemo. To je Bog pokazao u liku sv. Pija“, zaključio je propovjednik.

Poručio je da je život takvih svetaca slika Kristova te da nema tako velikog grijeha kojeg čovjek može učiniti a da ga Bog, ako se čovjek iskreno kaje, ne bi oprostio.

Prve večeri trodnevnice misu je predvodio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Juro Šimić, druge večeri upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od Milosrđa fra Stanko Dodig, a treće večeri fra Antonio Lovrić, župnik župe Gospe od Pojišana u Splitu. Svake večeri prije mise molila se krunica i pobožnost padru Piju, čije relikvije se nalaze u svetištu.