Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Valentina u đakovačkoj župi Svih svetih

Đakovo (IKA)

Tradicionalni „prosni dan” za dobro zdravlja i obitelji proslavljen je 14. veljače u župi Svih svetih u Đakovu. Svečana misa s pobožnošću svecu-zagovorniku u održana je u 18.30, a predvodio ju je preč. Josip Filipović, župnik u Bošnjacima i dekan Županjskoga dekanata.

Koncelebrirali su domaći župnik preč. Ivan Lenić i kanonik preč. Luka Marijanović.

Preč. Filipović je u propovijedi posebno istaknuo teze o strahu, umoru, razočaranju, slabosti. „Umjesto da budemo sretni, zahvalni na životu koji nam Gospodin daje, nama je najlakše da budemo razočarani jer život nije onakav kakvog smo ga zamišljali. Unatoč svakom umoru, opterećenju, razočarenju trebali bismo crpiti snagu iz Izvora životne snage, a to je Isus Krist. Upravo nas Gospodin poziva k sebi i daje nam mir kojemu težimo. Isus poziva one koje nitko ne zove. Bog ne gleda na vanjštinu, već na ono što nam je u srcu. U životu se čovjeka odbacuje kada je u bolesti, sam i napušten no tada  Bog djeluje. Bog zove slabe, ostavljene, umorne, siromašne kako Isus reče u Blaženstvima; Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!…Bog nas želi uza se! Trebamo se prepustiti njegovoj Ljubavi! Isus je blaga i ponizna srca, a koja duša dođe u doticaj sa Isusom, ona nalazi spokoj duši svojoj. Svijet danas slavi Dan zaljubljenih. Na čega se svela ljubav? Mnogi će slaviti ljubav samo danas. Sve se svelo na poklone, lijepe riječi, bombonjere, cvijeće, ono materijalno. Trebamo živjeti ljubav, svaki dan, svaki tren, svaku minutu u našim životima. Tko ljubi, upoznao je Boga jer Bog je Ljubav!“, zaključio je preč. Filipović.

Tijekom dana, a napose uz mise u katedrali je bila je prigoda za osobnu pobožnost pred kipom sv. Valentina. Misnom slavlju prethodila je pobožnost krunice koju su predvodili bračni parovi iz Zajednice bračnih susreta. Pjevanje je animirao zbor Santo pod vodstvom s. Jelene Kovačević.