Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Svete obitelji u Novoj Mokošici

Nova Mokošica (IKA)

Župa Svete obitelji u Novoj Mokošici u nedjelju, 30. prosinca proslavila je župni blagdan i ujedno obilježila i 21. obljetnicu osnutka.

Središnje misno slavlje u najmlađoj župi Dubrovačke biskupije predvodio je generalni vikar don Hrvoje Katušić, a koncelebrirao  je župnik don Ivo Zečević.  Don Hrvoje Katušić čestitao je svim župljanima 21.rođendan ove župe. U propovijedi je u središte pozornosti stavio obitelj. Naglasio je kako je danas suvremena obitelj u krizi. Statistike govore kako je veliki broj razorenih obitelji a isto tako i disfunkcionalnih obitelji.

Pred nas vjernike, rekao je propovjednik, stavlja se kao uzor Sveta obitelj. I mi se pitamo kakva je Sveta obitelj, što je Sveta obitelj? Mi vjernici kada čujemo pojam Svete obitelji zamišljamo neku idilu, kako je njima lijepo bilo, kako su imali dobru komunikaciju i kako im je Isus bio poslušan. S druge strane, kada promatramo svoje obitelji prepoznajemo puno poteškoća i problema. Posebno u komunikaciji između muža i žene, roditelja i djece, braće i sestara.

Propovjednik je istaknuo da ni Svetoj obitelji, koja je nama uzor, nije bilo lagano. Ljudi misle ako živimo po uzoru na svece i u predanju prema Bogu da će nam sve biti dobro.

Iluzija misliti da će nam život biti lagan i bez problema. To nam pokazuje i Sveta obitelj od samog početka, od Isusovog rođenja u jaslicama u hladnoći pa nadalje, kroz sve ono što je morala proć, istaknuo je don Hrvoje Katušić.

Sve poteškoće i kušnje, svi strahovi i neizvjesnosti koje mi ponekad osjećamo u našim životima proživjela je i Sveta obitelj. Ona je sveta i uzor nama ne zato što su imali lagan život nego zato što su se znali nositi sa životnim teškoćama. Bog nam nije obećao lagan život,ustvrdio je propovjednik, ali nam je dao svoju snagu i blizinu da ga možemo nositi. Zato je i sišao na zemlju da nam bude blizu.

Predvoditelj slavlja  se osvrnuo i na jednu školu odgoja za roditelje po uzoru na Isusa i Mariju. Kazao je i kako djeca nisu vlasništvo roditelja.

U našim obiteljima dođe jedan trenutak kada dijete mora ići dalje i roditelji mu moraju biti podrška kao što su Josip i Marija bili Isusu.

Naglasio je da obitelj koja stoji uz svoju djecu i onda kada ih u potpunosti i ne razumije je pravi Božji blagoslov. Djeca se odgajaju življenjem i svojim vlastitim primjerom.

Pozvao je sve vjernike da im blagdan bude izvor nade i da ne gube pouzdanje u Boga. Onog trena kada se dogodi da u životu postane sve tamno, kada ne vidimo jasan put, u tom trenutku svjedoči nam današnje evanđelje, pronaći ćemo Isusa u hramu kao što su ga pronašli Josip i Marija kada su ga tražili. I kada god nam je u životu teško pronaći ćemo ga u hramu gdje stoji uz Oca svojega i pokazat će nam put,  zaključio je propovjednik.

Župnik Zečević je na kraju zahvalio generalnom vikaru na nadahnutoj propovijedi i medijima koji su popratili misu.

Ključne riječi:
don Hrvoje Katušić