Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Božića u Župi Rođenja Isusova na Kajzerici

Zagreb (IKA)

Župa Rođenja Isusova na Kajzerici u Zagrebu na svetkovinu Božića, 25. prosinca 2021., ujedno je proslavila svoju župnu svetkovinu.

Župljani su se za Božić pripremali tijekom došašća misama zornicama nakon kojih je slijedilo jednosatno klanjanje u tišini, a svaki dan je postojala i mogućnost ispovijedi.

Proslavu svetkovine Rođenja Gospodinova župljani su započeli misom polnoćkom koju je predslavio župni upravitelj vlč. Krunoslav Kolar. Uz poznate božićne pjesme, sudionici slavlja su radosno zahvaljivali Gospodinu na daru rođenja Spasitelja Isusa Krista.

Božićnu danju misu predslavio je prefekt Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu vlč. Mario Dukić, a suslavio je župnik Kolar.

U homiliji je vlč. Dukić rekao da danas postoji tendencija da se Božić svede na ispunjavanje vanjske forme, „da svi budu sretni, radosni; mir, veselje; blagdanski ručak, okićeni bor, darovi itd.“ No, ljubav, mir i blagostanje trebali bi biti uvijek i posvuda, a ne samo za Božić, dodao je.

Kada se govori o darivanju i obiteljskom zajedništvu, postavlja se pitanje: Što sprječava bilo koga da ikome da poklon, ili obitelji da se okupi, u bilo koje doba godine, a ne nužno u ovo vrijeme? Smisao Božića nije u nekakvoj ljubavi malim slovima ili darivanju potrošnih materijala, nekom obiteljskom druženju, samo da se dobro podruži, pojede, popije – to se može uvijek, ne treba ti Božić za to. Nije potrebno naše kršćanske svetinje i simbole, koji vječnost nama znače, prodavati i ustupati nečemu što je prolazno i potrošno, a okružuje nas sve, ustvrdio je predslavitelj.

Istaknuo je da sva božićna simbolika ima svoje uporište, izvor, smisao u tišini betlehemskih jaslica te da pred njima čovjek treba stati, pomoliti se i zahvaliti Bogu na njegovoj neizmjernoj ljubavi koju nam je iskazao rođenjem svoga Sina.

„Ako želimo Božić slaviti, onda se barem mi koji smo vjernici potrudimo i razumjeti ga. Božić je prevažan da bismo ga svodili samo na ono što je materijalno i potrošno. Božić je nama prevažan jer nas kao vjernike usmjerava, osvještava, vodi nas i određuje u življenju vlastite duhovnosti i poziva na svetost. Zato ga slavimo. Zato smo ovdje. Moramo radi našega spasenja ne samo shvaćati zašto se Isus rodio, zašto je to, ponavljam, bitno za našu kršćansku vjeru već i ono što možemo, a to je zahvaljivati. A kako zahvaljujemo? Ovdje na euharistiji, koja u sebi i jest zahvaljivanje, kroz radosnu pjesmu, kroz pobožnost, kroz onda tu, koja iz tog smisla proizlazi, međusobnu ljubav i darivanje onih koji su prvo u potrebi, svjedočeći tako opredjeljenje za Boga koji je postao čovjekom. Onda tako ovim, a onda i svakim drugim Božićem, iznova krećemo na hod razumijevanja te naše svete vjere koja će vrhunac imati u pashalnom otajstvu, a to je muka, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Zato dok na tom putu hodimo, svima nam na dobro i na spasenje došao Božić!“, poručio je vlč. Dukić.