Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja na otoku Ugljanu

Ugljan (IKA)

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja proslavljena je 23. lipnja u naselju Muline na otoku Ugljanu.

Mjesto Ugljan površinom je veliko te je razdijeljeno u devet naselja među kojima su i Muline. Na području ugljanske župe nalaze se, raspršene po cijelom prostoru, župna crkva Uznesenja Marijina, samostanska crkva sv. Jeronima, tri crkvice (sv. Hipolita i Kasijana, sv. Kuzme i Damjana i Svih svetih) te dvije ruševne crkve sv. Ivana Krstitelja i sv. Petra. Proslava naslovnika ovih bogomolja prilika je da se Ugljani i njihovi gosti upute na hodočašće pa se na taj način, kroz jednu godinu, slavi misa na pet različitih lokacija u Ugljanu. Ove je godine tom hodočasničkom rasporedu dodana proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Mulinama.

Nakon višestoljetne stanke, u četvrtak 23. lipnja slavljena je euharistija na temeljima crkve sv. Ivana Krstitelja u Mulinama. Na mjestu nekadašnje crkve iz 5. stoljeća danas stoje zidovi do visine jednog metra označavajući tako prostor u kojem se okupljala prva kršćanska zajednica na ovom otoku. Od davnine se taj predio u središtu naselja naziva „Stivon“ po sv. Ivanu Krstitelju.

Misu je predslavio župnik u Slivnici i Islamu Latinskom don Luka Šustić, a suslavili su župnik u Starigradu, Selinama i Tribnju don Tomislav Končurat, župnik Hrvatske župe sv. Ante u Los Angelesu don Ivan Jordan i domaći župnik don Marko Dokoza.

Don Luka je na početku propovijedi rekao da je njegovo srce ispunjenom dvostrukom radošću. „Prije svega dijelim radost zajedno s mojim kolegama jer smo na današnji dan prije četiri godine zaređeni za svećenike. Vaš župnik don Marko u Splitu; don Tomislav, don Ivan i ja smo zaređeni u zadarskoj katedrali. Druga radost je što danas na ovom mjestu slavimo svetu misu, a ne znamo kad je to posljednji put učinjeno prije nas.“

Nastavio je homiliju postavljajući sebi i nazočnim vjernicima nekoliko pitanja. „Kakav primjer nama ljudima današnjega vremena može dati sv. Ivan Krstitelj? Koji je uopće smisao Božjeg odabira sv. Ivana Krstitelja za preteču Gospodinova?“ Dajući odgovor na ta pitanja propovjednik je napravio poveznicu s temeljima crkve i pozvao sve da grade svoj duhovni život na dobrim temeljima. Dodao je da je „sveti Ivan provodio vrijeme u pustinji prije svog javnog nastupa. Pustinja je mjesto privilegiranog susreta s Gospodinom i samim sobom. Upravo to nam je potrebno u ovom vremenu koje nas toliko rastresa. Ali čini nam se da se čovjek današnjice boji tišine, boji se samoga sebe. To je strah koji, nasljedujući primjer sv. Ivana, trebamo nadići kako bismo mogli odgovoriti na Božji poziv koji odjekuje u našoj nutrini.“

Zaključujući je podsjetio na predstojeće biskupsko ređenje imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića i pozvao vjernike da svojom molitvom prate novoga pastira zadarske Crkve da bi i on mogao u svom upravljanju nadbiskupijom nasljedovati primjer vjere sv. Ivana i graditi na dobrom temelju svoje biskupsko služenje.

Župnik Dokoza zahvalio je na kraju slavlja svima koji su doprinijeli da slavlje bude svečano te Boga i sv. Ivana dostojno. Zahvalio je svojoj subraći svećenicima koji su se odazvali pozivu da i ove godine zajedno proslave godišnjicu svećeničkog ređenja i poželio svima koji nose ime sv. Ivana sretan imendan. Proslava je nastavljena uz druženje koje su pripremili domaćini.