Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Josipa i posveta oltara u Subotici

Subotica (IKA)

U crkvi sv. Roka u Subotici u utorak 19. ožujka svečano je proslavljen blagdan sv. Josipa.

Prije podne na misi su sudjelovala djeca iz vrtića Bl. Marija Petković – Sunčica sa svojim odgojiteljicama. Poslije podne u pobožnosti prije mise vjernici su razmatrali sedam žalosti i sedam radosti sv. Josipa dijeleći s njim svoje žalosti i radosti te zahvaljujući za primljene i moleći za potrebne milosti. Tu molitvu predvodio je župnik Andrija Anišić. On je na kraju te pobožnosti izmolio molitvu sluge Božjega kardinala Franje Kuharića za domovinu i hrvatski narod, budući da je blagdan sv. Josipa i jedan od praznika hrvatske zajednice u R. Srbiji.

Prije početka sv. mise, vlč. Dražen Skenderović, kapelan župe sv. Roka predstavio je vjernicima kako će u misi teći posveta novoga oltara.

Popodnevnu misu predvodio je subotički biskup Ivan Pénzes u zajedništvu s desetak svećenika i dva đakona. On je održao i prigodnu propovijed. Za vrijeme mise biskup Pénzes je blagoslovio novi, drveni oltar koji je izrađen u stolariji “Bašić” u stilu crkve a usklađen sa ostalim enterijerom u crkvi. U oltar su položene moći sv. mučenika Inocenta i Nikostrata.

Na kraju mise župnik Anišić je zahvalio biskupu koji je i u 30. godini svog biskupskog pastirskog služenja počastio župu i sudionike devetnice sv. Josipu u toj crkvi svojom nazočnošću predvodeći euharistijsko slavlje svetkovine sv. Josipa. Zahvalio mu je osobito što je posvetio novi oltar. Župnik je biskupu, okupljenim svećenicima i vjernicima posvjedočio radost župne zajednice što su u godini kada je župa nakon 36 godina slavila mladu misu svog župljanina vlč. Nebojše Stipića, uspjela obnoviti oltare sv. Roka, sv. Josipa i BDM – Kraljice sv. Krunice te urediti svetište i izraditi novi oltar i novi ambon. On je izrazio nadu da će sve to pomoći vjernicima koji se okupljaju u toj crkvi da više slave Gospodina, sabranije i žarče mole i učvršćuju svoje ljudsko i kršćansko zajedništvo.

Župnik je na kraju zahvalio i župnom zboru, ravnateljici zbora s. Silvani Milan i orguljašu mr. Ervinu Čelikoviću što su svojim pjevanjem uzdizali duše vjernika Bogu i pomogli sudionicima devetnice da bolje mole i slave Gospodine te časte sv. Josipa.

Kroz sve dane devetnice više od dvije stotine vjernika iz Grada i okolice okupljali su se na pobožnost te na misu koju su predvodili svećenici Subotičke biskupije. Okvirna tema ovogodišnjih propovijedi bila je: Sv. Josip i poziv na svetost u suvremenom svijetu. Sve teme su bile su prema pobudnici pape Franje „Radujte se i kličite“. Budući da papa Franjo naglašava da svetost nije privilegij samo svećenika, redovnika i redovnica nego i svih vjernika laika, dvije teme su vjernicima predstavili vjernici laici – i svjedočili o svojim nastojanjima da žive svetim životom. Bili su to djelatnici i volonteri hrvatske redakcije Radio Marije Srbije te predstavnici molitvene zajednice „Proroci“.

U okviru devetnice sv. Josipu i ove godine obilježena je obljetnica smrti velikana hrvatskog naroda – bunjevačkog roda biskupa, mons. Lajče Budanovića. U euharistijskom klanjanju prije mise iz njegovog molitvenika Velika slava Božja župnik Andrija Anišić je molio molitve za duhovna zvanja te za papu, biskupe i svećenike kao i euharistijske molitve. Na misi za biskupa Budanovića o 61. obljetnici njegove smrti, preč. Franjo Ivanković svjedočio je o njegovim krepostima napose o njegovoj izuzetnoj hrabrosti i ljubavi prema Katoličkoj crkvi i svom hrvatskom narodu zbog čega je bio proganjan i zlostavljan od komunističkih vlasti.

Nedjelja je u devetnici bila posvećena trudnicama i njihovim obiteljima. A deset trudnica na kraju mise primilo je poseban blagoslov „žene prije poroda“ iz službenog obrednika Katoličke crkve „Blagoslovi“.

I subotička inicijativa 40 dana za život jednog dana se priključila devetnici posebnim molitvama za spas nerođenih i prestanak pobačaja.

Tijekom devetnice djelatnici i volonteri hrvatske redakcije Radio Marije Srbije promovirali su djelovanje Radio Marije i pomagali vjernicima da se bolje upoznaju s programom a i načinom na koji mogu slušati RM. Bio je to još jedan pokušaj u nastojanju te redakcije da se spasi od zatvaranja. Urednik, Andrija Anišić, više puta je tijekom devetnice naglasio da je velika milost u R. Srbiji imati katolički radio i da bi bila doista velika šteta da on prestane sa radom, da prestane naviještanje evanđelja putem radio valova u toj zemlji u kojoj su katolici velika manjina (nešto više od 5%) samo zato što nema dovoljno novca za njegovo djelovanje.

Članovi molitvene zajednice “Proroci” su tijekom devetnice upoznavali vjernike s velikom duhovnom inicijativom “Jerihonsko bdijenje” koje će se održati u franjevačkom samostanu u Subotici, u kapelici Crne Gospe od 6. do 13. travnja sedmodnevnim cjelodnevnim klanjanjem koje će sudionici toga bdjenja prikazivati za blagoslov grada Subotice; kao žarku molitvu za obraćenje svakog sugrađanina, plodnost bračnih parova, zaštitu nerođene djece, duhovno, psihičko i tjelesno zdravlje ljudi u gradu, izbavljenje i pronalazak životne nade i smisla osoba koje pate od depresije, zaštitu života osoba sa suicidnim mislima, suživot u gradu u ljubavi i poštovanju među narodima te poboljšanje uvjeta života koje će omogućiti ljudima ostanak u gradu.