Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Margarete u Bakru

Bakar (IKA)

Bakrani su svetkovinu sv. Margarete, nebeske zaštitnice svoga grada, proslavili 13. srpnja svečanim misnim slavljima.

Ove je godine prvi puta misa bila na otvorenom, iza crkve sv. Margarete, na Žalu ribara, zbog pandemije izazvane koronavirusom, a i vjernika je bilo manje, iako su došli i iz ostalih župa Bakarskog dekanata i Rijeke.

Misnom slavlju prethodila je procesija s relikvijom, rukom sv. Margarete, koja je prošla ulicama Bakra od crkve Majke Božje od Porta do crkve sv. Margarete.

Misno slavlje predvodio je župnik župe Marije Pomoćnice iz Rijeke don Tunjo Blažević, a uz župnika Bakra vlč. Nikicu Jurića, suslavili su: dekan Bakarskog dekanata vlč. Ivan Friščić, župnik Hreljina vlč. Marko Šarić, župni vikar Cernika, Kukuljanova i Škrljeva vlč. Marko Pavlinović te urednik Glasa Koncila vlč. Ivan Miklenić.

Don Blažević u propovijedi je istaknuo vjeru mlade mučenice sv. Margarete koja je podnijela mučeništvo u jednom od najtežih posljednjih vremena progona kršćana početkom 4. stoljeća za vrijeme cara Dioklecijana, a spomenuo je i naše svece mučenike sv. Nikolu Tavelića, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca: „ Mučenici su najbolji svjedoci Isusa Krista pa se upravo stoga običaj okupljanja na njihovom grobu ili jednostavno okupljanje na molitvu na njihov spomendan, održao među vjernicima do današnjih dana. Kada razmišljamo o Crkvi, koja već 20. stoljeća raste na Zemlji, pitamo se na temelju čega raste zajednica vjernika naroda Božjega? Crkva je božanska ustanova jer ju je ustanovio sam Gospodin ali ona raste po ljudima koje nadahnjuje Duh Božji. Zato je krv prvih mučenika, a najprije apostola, toliko dobro sjeme. Vidimo kako Crkva neprestano raste i kako je zalijeva krv novih mučenika, jer i danas su mnogi proganjani zbog svoje vjere.

Treba se diviti maloj Margareti koja je čvrsto ostala uz svoju vjeru te odlučno odbijala svaki očev pokušaj, uz zlostavljanje i mučenje, da se odrekne Isusa. Imala je petnaest godina, bila je tek djevojčica pred kojom je bio život. No, ona je izgubila život da bi dobila vječni život koji traje. Zato su prvi mučenici nadahnuće za sva vremena, i govore nam kako je Božja riječ velika vrijednost. Mi bismo je ponekad htjeli promijeniti i prilagoditi sebi, no s Božjom Riječju nema kompromisa jer bi to značilo nijekanje Isusa. Svetoj Margareti Bog je dao potrebnu snagu. I nama je danas potrebna snaga da bismo živjeli iz svoje vjere. To je i poruka sv. Margarete da živimo čvrsto svoju vjeru i život živimo po vjeri“, rekao je don Blažević.

Na misnom slavlju bio je gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić sa suradnicima.