Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Nikole Tavelića u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA )

Svetkovina sv. Nikole Tavelića svečano je proslavljena u srijedu 14. studenoga u istoimenoj slavonskobrodskoj župi na Jelasu.

Svečano misno slavlje i dvodnevnu duhovnu pripravu predvodio je duhovnik bogoslova u Sarajevu vlč. Jakov Kajinić. Na misi je koncelebriralo sedamnaest svećenika među kojima su uz domaćeg župnika Matu Matasovića bili generalni vikar mons. Ivan Ćurić, dekan Ivan Lenić te grkokatolički svećenik Aleksandar Hmilj. Posluživao je domaći sin đakon Luka Ćosić. Vlč. Kajinić izrazio je radost što predvodi blagdansku misu u toj župi u kojoj je prije 25 godina boravio kao izbjeglica. Oživljavajući život i djelo sv. Nikole Tavelića, naglasio je kako je prepoznavao u svom životu čas Gospodinova pohođenja, prepoznavao da je ljubav jača od mržnje, križ jači od mača, praštanje jače od osvete, te je u toj snazi bio spreman za te ideale položiti i život. Vjernike je pozvao da mole zagovor svog nebeskog zaštitnika da im on bude primjer kako u svakodnevnom životu nasljedovati Gospodina.

Blagdan ovog svetog franjevca proslavljen je istoga dana i u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva. Kako je toga dana započela i trodnevna duhovna priprava za blagdan sv. Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda, misno slavlje uz gvardijana fra Klaudija Milohanovića predvodio je župnik na Koloniji Josip Matanović. Ocrtavajući život sv. Elizabete, on je pojasnio kako je ostvarila svetost živeći tek 24 godine ovdje na zemlji i jednostavno izvršavajući djela milosrđa, živeći vidljivu religioznost te je primjer kako je moguće ostvariti svetost.
Na sam blagdan sv. Elizabete u subotu 17. studenoga misno slavlje u franjevačkoj crkvi u 18.30 predvodit će gvardijan fra Klaudio Milohanović, duhovnik FSR-a.