Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine svete Terezije Avilske u bjelovarskoj katedrali

Bjelovar (IKA)

U bjelovarskoj katedrali u nedjelju 15. listopada proslavljena je svetkovina svete Terezije Avilske, zaštitnice katedralne crkve Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Svečano euharistijsko slavlje, kao biskupijsku proslavu svetkovine, predvodio je sisački biskup Vlado Košić, uz koncelebraciju domaćeg biskupa, Vjekoslava Huzjaka, župnika katedralne župe i rektora katedrale, preč. Branka Fresla, druge prezbitere i đakone te mnogobrojne vjernike.

Na početku euharistijskog slavlja, sve okupljene pozdravio je biskup Huzjak. Rekao je kako, dok Crkva slavi Tereziju Veliku, i Crkva bjelovarsko-križevačka raduje se njezinu blagdanu jer je katedralna crkva posvećena upravo toj svetici. Biskup je pozdravio sve okupljene, a posebno biskupa Košića, biskupa  slavnoga grada Siska i nasljednika slavnog mučenika Kvirina. Napomenuo je kako se Bjelovarsko-križevačka i Sisačka biskupija na poseban način nazivaju „sestrinske“ jer dijele radost da je 5. prosinca 2009. papa Benedikt XVI. ponovno uspostavio Sisačku a utemeljio Bjelovarsko-križevačku biskupiju.

U prigodnoj homiliji biskup Košić je naglasio kako smo pozvani na veliku i bogatu gozbu Gospodnju koja obiluje mnogim dobrima. Upravo život i duhovna baština koju je ostavila, podsjećaju nas na obilne darove koje je Gospodin predao Crkvu preko Terezije Velike.

Prispodoba o gozbi je centralni dio i evanđelja koje je bilo naviješteno. Kako bismo bili dostojni uzvanici na gozbi Gospodnjoj, moramo imati ozbiljnosti i  čestitosti zaodjenuti se u dobre haljine, čisto srce i život plodan dobrim djelima.

Svetu Tereziju promatramo kao veliku ženu, veliku reformatoricu, veliku mističarku. Upravo ta posljednja odlika, govori najviše o njoj – ne da je ona bila samo ona koja je primila milost gledanja tajni Božjih, nego je ponajprije bila mističarka jer je živjela misterij božji, živjela je svoj život sjedinjena s Bogom.

Doista, od nje učimo da sve prolazi, jedino Bog ostaje. Mi ljudi se uznemirujemo oko mnogih stvari, ali radosno možemo živjeti jedino ako smo duboko uvjereni kako se sve ispunja i dovršava u Bogu i s Bogom. U tom smislu dobivaju značenje i one riječi koje je rekao sluga Božji, kard. Franjo Kuharić, da „ako je Bog u našim životima na prvom mjestu, onda su sve druge stvari na svome mjestu“.

Biskup Košić preporučio je svim okupljenima onaj žar koji je Terezija imala u stalnom traženju Boga, do kojega se može doći po Isusu Kristu i to po njegovom čovještvu. Doista, gledajući Krista, mi možemo naći put prema Bogu, možemo njega tražiti i za njim čeznuti. Danas svijet živi kao da Boga nema i čini se kao da ne čezne za njim i kao da je čovjek sam sebi dostatan. No velike tragedije prirodnih nepogoda, ratova, bolesti pa i sama smrt, mogu nas potaknuti da se ne obeshrabrimo nego da uvidimo kako doista nismo dostatni sami sebi i kako svoj smisao možemo naći jedino u Bogu.

Na kraju euharistijskog slavlja, obratio se i katedralni župnik i rektor katedrale, preč. Branko Fresl, koji je pozdravio sve okupljene i zahvalio onima koji su sudjelovali u devetodnevnoj duhovnoj pripravi za slavlje svetkovine svete Terezije te svima koji su pomagali da župna i biskupijska proslava proteke u najboljem redu.

Pozvao je sve na druženje u prostorije župe gdje je katedralna župna zajednica pripremila okrepu za sve okupljene.