Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Tijelova u Bjelovaru

Bjelovar (IKA)

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predslavio je u četvrtak 30. svibnja u katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru euharistijsko slavlje svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Suslavili su tajnik Apostolske Nuncijature na Filipinima preč. Vjeko Holik, biskupijski ekonom preč. Josip Stipančević, mons. Stjepan Ptiček, preč. Branko Fresl te vlč. Mislav Dabac.

U propovijedi je biskup Huzjak rekao okupljenima da ta svetkovina obnavlja događaj Isusove Posljednje večere kada je On u znaku euharistije očitovao snagu božanske ljubavi prema čovjeku, jer je žrtvovao svoje tijelo za naše spasenje. Napomenuo je da današnji čovjek živi u vremenu u kojemu je sklon misliti kako se sve može kupiti, kada se malo drži do dane riječi, do vjernosti vlastitim odlukama. Prvo čitanje, istaknuo je, govori o tome kako se isplati biti i ostati vjeran savezu koji sklapamo s Bogom.

Biskup je rekao kako je upravo Crkva mjesto gdje se obnavlja Novi savez u Kristovoj Krvi, „savez kojemu smo mi baštinici. Svojom riječju, svojim životom, svojim prihvaćanjem i ostvarivanjem baštine koju nam je Krist ostavio, mi, vjernici ostvarujemo Novi savez u našim životima i u našem vremenu”.

„Naše sudjelovanje u euharistiji nije kao onih koji samo promatraju, već smo oni koji svojim životom sudjelujemo u ostvarivanju Novog saveza. Cijeli naš život, naša svakodnevnica, prožeti su Isusovom žrtvom. Mi živimo primajući Tijelo i Krv Kristovu svaki dan u svoj život, kako bi postali kadri živjeti životom božjim, onako kako nas je Krist naučio”, istaknuo je. 

Biskup Huzjak je rekao okupljenima da su kao Crkva upućeni posebno onima koji ne poznaju Krista, ali i onima koji su kršteni, ali više za Krista ne mare. Kao Crkva moramo postati duboko svjesni da smo mi dionici Euharistijske žrtve, a time i dionici one ljubavi koju nam je Bog dao, naglasio je. 

Po završetku misnog slavlja, održana je Tijelovska procesija po središnjem bjelovarskom trgu i parku koji se nalazi ispred katedrale. Misno slavlje i Tijelovsku procesiju pjevanjem je pratio katedralni zbor pod ravnanjem mo. Ivane Matkov, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.