Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Velike Gospe u policijskom kampu MUP-a u Valbandonu

Valbandon (IKA)

U Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu, u nedjelju 15. kolovoza, svečano je misom na otvorenom, ispred Crkve bl. Miroslava Bulešića, proslavljena svetkovina Velike Gospe, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje su propisane od strane nadležnih institucija.

Misu je služio preč. mr. sc. Ilija Jakovljević, policijski kapelan za PU istarsku i župnik Župe sv. Kuzme i Damjana u Fažani.

Tri dana uoči blagdana Velike Gospe služena je trodnevnica, kao duhovna priprava za proslavu svetkovine Uznesenja BDM koju je predvodio preč. Ilija.

„Djevica Marija je u neposrednoj blizini sa onima što zazivaju njezinu pomoć. Želimo li od Boga nešto tražiti, moramo ponajprije pokazati povjerenje i Bog će odgovoriti na naše molitve. Zbog toga je vrlo važna priprava u kojoj Bogu pokazujemo koliko ga štujemo. Krist reče: „Kucajte i otvorit će vam se…“. Kroz tri dana molimo za osobno ozdravljenje, molimo za zdravlje i ozdravljenje svojih najbližih i treći dan molimo za naše pokojne koji su nam bili bliži, a preselili su se u vječnu domovinu da budu proslavljeni i da se susretnu sa svojom majkom Marijom. Svaku molitvu upućujemo s vjerom , a neka nam u tome pomogne zagovor nebeske majke Marije i našega mučenika, blaženoga Miroslava Bulešeća”.

U propovijedi na samu svetkovinu Velike Gospe preč. Ilija je podsjetio na nauk o Marijinu uznesenju na nebo po završetku njezina zemaljskoga života. “Iako je ta dogma proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i sama Crkva. Marija je za nas vjernike nepresušno vrelo iz kojega crpimo uvijek novo nadahnuće. Ona je naša Majka koja nas nikada ne ostavlja, a napose u teškoćama i tugama zna kako pomoći čovjeku, vjerniku koji joj se s povjerenjem utječe. Naš život ispunjen je raznim nepodopštinama, smicalicama, poteškoćama i upravo po tom vrletnom gorju moga života dolazi Marija kad je zazovem dolazi da me zagovara. Ide u susret meni koji sam slab i nevoljan i grešan. Kao nebeska Majka hita da me zagovara i da mi od Gospodina isprosi milosti potrebne za život”.

Propovjednik je potaknuo sve prisutne da zahvalimo Gospodinu danas za naše majke, za sve ono što su činile za nas.
“I onda kada ne znamo kada i kako moliti Ti nebeska Majko isprosi od Gospodina potrebne milosti. Majko Marijo Ti me uvijek zagovaraj. Ja ću možda odlutati ali ti ne moj nikada od mene odlutati…”, zavapio je na kraju preč. Jakovljević.

Na kraju svete mise započela je devetnica bl. Miroslavu Bulešiću, ususret obljetnici njegove pogibije, a potom se vlč. Jakovljević zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave svetkovine Velike Gospe, a onda na sve prisutne zazvao Gospin blagoslov.