Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Velike Gospe u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA/TU)

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u ponedjeljak 15. kolovoza predvodio srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović, u Srijemskoj Mitrovici proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velika Gospa.

Pozdravljajući okupljene vjernike mons. Španović podsjetio je da svetkovinom Velike Gospe slave njezino uznesenje na nebo i njenu nebesku proslavu. Diljem svijeta vjernici se okupljaju u brojnim marijanskim svetištima. „U tome duhu pridružujemo se i mi svim Marijinim štovateljima i u zajedništvu s njima predajemo sve svoje potrebe, preporučujući ih Marijinu majčinskom srcu“, rekao je.

Župnik je u homiliji podsjetio na četiri dogme o Blaženoj Djevici Mariji – da je Marija Bogorodica, vazda Djevica, bez grijeha začeta, te dušom i tijelom na Nebo uznesena. „Danas slavimo ovu posljednju dogmu. Nije Bog dozvolio da u truleži leži ona koja je u svojoj utrobi nosila Božanskog Spasitelja, da trune ona čije su grudi dojile Njegova Sina nego ju je kad je usnila i dušom i tijelom uznio na nebo i proslavio ju. Marija je uzor pouzdanja i predanja Bogu. Ona spremno prihvaća zadaću koju joj Bog daje, ona je prva vjerna učenica Kristova. Prisjetimo se kako je na svadbi u Kani Galileskoj uočila nevolju i potrebu svatova, pa slugama govori: ‚Učinite sve što vam Isus kaže.‘ I nama kaže isto: ‚Osluškujte i činite što vam Isus kaže.‘ A što Isus traži od nas? Da ga ljubimo i da ljubimo jedni druge. Da činimo dobro jedni drugima. Da se međusobno pomažemo.

Marija stoji pod križem i Isus nam ju tada daje za Majku, tad postaje Majkom svim kršćanima, na Veliki Četvrtak nam ostavlja sama sebe za hranu, svetu misu, a na Veliki Petak svoju Majku. Sve najbolje i najdraže nam daje iz svoje prevelike ljubavi prema nama“, ustvrdio je propovjednik.

Nakon završnog blagoslova svi su se okupili pred pokrajnjim oltarom Blažene Djevice Marije, gdje su otpjevali staru mitrovačku marijansku pjesmu Lijepa si, o Marijo. Nakon euharistijskog slavlja, okupljeni vjernici su nastavili s osobnom pobožnosti pred Gospinim oltarom.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor na čelu sa s. Cecilijom Tomkić.