Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetoga Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci

Zagreb (IKA)

U subotu, 19. ožujka proslavljena je svetkovina svetoga Josipa zaštitnika župe na zagrebačkoj Trešnjevci.

Za svetkovinu župljani i hodočasnici pripremali su se tijekom devet srijeda i devetnicom uoči svetkovine. Tema devetnice bila je „Sveti Josipe, pomozi nam, štiti nas, osnaži nas i zagovaraj nas.“ Ti zazivi preuzeti su iz tridesetodnevne pobožnosti svetome Josipu, i upućuju na nužnu potrebu utjehe i zaštite svetoga Josipa u vremenu koje još uvijek pokazuje opasnost od širenja bolesti, ali i rata koji se događa u Ukrajini. Devetnicu su predvodili svećenici iz Družbe Misionara Krvi Kristove Ilija Grgić i Stjepan Ivan Horvat. Misionari su u središte svoga naviještaja stavili Božju riječ, sudjelujući u župnoj korizmenoj inicijativi svakodnevnog čitanja novozavjetnih ulomaka iz Svetog pisma. U pobožnostima svetom Josipu izmjenjivale su se zajednice koje djeluju u Župi.

Središnje slavlje proslave svetoga Josipa predvodio je župnik Župe Presvetoga Trojstva u Prečkom Tomislav Šagud. U homiliji je istaknuo kako sveti Josip nije samo moćni zagovornik u ostvarenju materijalnih pomoći, nego i primjer za nasljedovanje njegovih kreposti, osobito pouzdanja u poteškoćama i ustrajnosti u poslušnosti Božjoj riječi.

Tijekom dana i slavlja osam svetih misa veliki broj župljana, hodočasnika i štovatelja svetog Josipa sudjelovalo je u pobožnostima i euharistijskim slavljima, ispunjavajući tako svoje zavjete i dajući zahvalu za neprestanu zaštitu svetoga Josipa.

Ključne riječi:
proslava sveti Josip Trešnjevka