Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava uočnice sv. Marka Križevčanina u grkokatoličkoj katedrali

Križevci (IKA)

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima u nedjelju 6. rujna služena je svečana blagdanska liturgija uoči svetkovine sv. Marka Križevčanina.

Liturgiju je služio apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić zajedno s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom koji je propovijedao. U ispunjenoj katedrali, mons. Huzjak je na propovijedi govorio o postojanosti Kristovih učenika u nevoljama i protivljenjima.

„Često smo i danas svjedoci napadanja i protivljenja. Zato nam Krist u Evanđelju govori o postojanosti. Postojanost proizlazi iz vjere i poslušnosti njegovoj riječi, a koja se hrani molitvom, vjerom i svakodnevnom žrtvom u ljubavi. Isus je svojim učenicima svjedočio i riječju i djelom, cijelim svojim životom. Nije svoje učenike hranio lažnim nadama i obećanjima nego istinom“, kazao je mons. Huzjak.

„Isus govori i nama i o našim životima, o protivljenjima i progonima zbog njegova imena. Postojanost je upravo sigurnost Božje prisutnosti među nama. Čovjekov je život u rukama Božjim. Bog je onaj koji nas nosi. U njegovim smo rukama. To je sigurnost vjere. On ne polazi od ljudske mudrosti, imanja, znanja, već o činjenici da je Bog s nama. Danas čovjek želi graditi na sebi, na svome ja, kao da Boga nema. Kao da je čovjek začetnik svega. Svijet okreće naopako ono što je Božji navještaj istine. Upravo je sv. Marko Križevčanin svjedok ovoga Božjeg navještaja. Do smrti je bio postojan i vjeran toj istini, vjeran Kristu i Crkvi. On nas zove danas upravo na taj put, da sve u životu naučimo podrediti svojoj vlastitoj izgradnji, gradeći prvenstveno na Bogu. Da ostanemo otvoreni njegovoj ljubavi i istini. Nemojmo dopustiti da svijet nas preobražava prema svojim iskrivljenim mišljenjima i vrijednostima, već mi preobražavajmo svijet Božjom istinom i Božjom ljubavlju, kao što je to posvjedočio mučenik vjere sv. Marko Križevčanin“, naglasio je biskup Huzjak.

Služili su brojni grkokatolički i rimokatolički svećenici i đakoni, a pjevala su zajedno dva zbora – Katedralni zbor Križevci i HPD „Kalnik“ iz Križevaca pod ravnanjem prof. Ozrena Bogdanovića.

Nakon liturgije izmoljene su Litanije sv. Marku i završna molitva devetnice.