Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Uskrsa hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu

Marmal/Afganistan (IKA)

Pripadnici 12. HRVCON-a u misiji Resolute Support u Afganistanu u nedjelju 12. travnja proslavili su Uskrs. Kako su u svijetu zbog epidemije COVID-19 pojačane mjere opreza, tako su i u kampu Marmal koji se nalazi na sjeveru Afganistana u Mazar-e-Sharifu. Pošto u kampu nema zaraženih vjerski obredi su dopušteni uz poštovanje mjera opreza.


Sve aktivnosti u kampu provedene su poštujući propisane mjere zaštite i prevencije protiv COVID-19. Vojni kapelan koji je dodijeljen ovom kontingentu don Branko Čagelj nastojao je biti na raspolaganju za potrebe hrvatskih vojnika kao i drugih nacija koji su tražili vjerske sadržaje.

Na Cvjetnicu, kad se vjernici spominju Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem i njegove muke, na misi su sudjelovali pripadnici 12. HRVCON-a na čelu sa zapovjednikom kontingenta. Kroz Veliki tjedan pripadnici su imali priliku za sakrament ispovijedi. Kroz ovo vrijeme se pripremao i zbor da uveliča ove dane, a koji se sastojao od petnaestak članova koji su svirali nekoliko instrumenata. Don Branko je kroz ovo vrijeme pripremao jednoga pripadnika da mu podijeli sakrament potvrde.

Posebno intenzivno je bilo Vazmeno trodnevlje kada su vojnici aktivno i radosno sudjelovali u svim obredima. Vojni kapelan don Branko je kroz prikladne homilije nastojao vjernicima približiti i pojasniti što se kroz ove dane slavi. Poštujući mjere opreza iz opravdanih razloga izostavljeni su neki obredi kao pranje nogu na Veliki četvrtak i čašćenje križa poljupcem na Veliki petak.

Prema mogućnostima i u dogovoru s drugim kapelanima proslavljeno je i Vazmeno bdjenje sa svim točkama. Imajući stalno na pameti da mnogi koji bi htjeli sudjelovati u ovim obredima i primati sakramente u Velikom tjednu i za Uskrs nisu u mogućnosti zbog ograničenja kretanja i okupljanja bili su u njihovim mislima i molitvama. Zahvaljuju Bogu da su imali čast u dalekoj Islamskoj Republici Afganistan slaviti sakramente za sve one koji ne mogu, a i da ova zaraza prestane.


Vrhunac svečanosti je bio na Uskrs kada je slavljena svečana euharistija. Kako je veći dio kontingenta došao na tu misu slavili su je pred hrvatskim zapovjedništvom kako bi mogli poštovati preporučene propise u kampu. Na toj misi don Branko je dopuštenjem vojnog biskupa Jure Bogdana podijelio sakrament potvrde jednom pripadniku hrvatskog kontingenta. Nakon mise poslali su zajedničku uskrsnu čestitku obiteljima u Hrvatskoj. Također su tom prigodom pripremili tradicionalni uskrsni doručak i radosno se podružili prenijevši komadić hrvatskog duha i u ove krajeve.

Zapovjednik 12. hrvatskog kontingenta brigadir Ivica Matanović i vojni kapelan don Branko Čagelj ovom su prigodom svim pripadnicima hrvatskog kontingenta zaželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs.