Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Velike Gospe na otoku Gospe od Milosti

Kotor (IKA)

Svetkovina Marijina uznesenja na nebo – Velika Gospa koja se tradicionalno slavi u marijanskim svetištima Kotorske biskupije – drevnoj benediktinskoj opatiji Ratac, na otoku Gospe od Milosti kraj Tivta i otoku Gospe od Škrpjela kraj Perasta protekla je u nedjelju 15. kolovoza u ozračju euharistijskih slavlja, molitava i pohoda hodočasnika.

Kotorski biskup Ivan Štironja predvodio je prijepodnevnu misu na otoku Gospe od Milosti, uz koncelebraciju don Milidraga Janjića, don Pere Burečića i župnika don Ive Ćorića, u nazočnosti brojnih vjernika i hodočasnika. Govoreći o slikama iz knjige Otkrivenja koje govore o Djevici Mariji, biskup Štironja istaknuo je kako je jedna od slika – vijenac od dvanaest zvijezda bila nadahnuće strazburškom umjetniku Heitzu za zastavu koja se sastoji od marijansko plave boje i dvanaest zvijezda poredanih u krug, koju je Vijeće Europe prihvatilo kao svoju službenu zastavu na svetkovinu Bezgrešnog Začeća 1955., a tridesetak godina kasnije postala je i službenom zastavom Europske unije. „Ta divna Gospina kruna ne samo da je našla mjesto na europskoj zastavi nego i na svakoj EU novčanici i automobilskoj pločici. Kako bi bilo lijepo kada bi ova slika upućivala na Europu neupitne kršćanske tradicije, ćudoređa, čistoće i svetosti. Nažalost, Europa je postala prostor apsurdnih zakona i običaja. Umjesto da bude Betlehem i Nazaret u kojima se Bog rađa, gdje se Bogu klanja, sve je bliža Sodomi i Gomori. I sami smo postali prostor duhovne recesije i devalvacije“, kazao je biskup, uputivši na drugu sliku iz Otkrivenja, sliku zmaja koji se sprema proždrijeti dijete: koja vjernike potiče po primjeru Velike Gospe da se odupru navalama zloga: „Marija, Velika Gospa postala je velika po nepokolebljivoj vjeri i pred Bogom i pred zmajem. To je ono na što smo i mi pozvani. Oprijeti mu se u čvrstoj vjeri“. U zaključnim mislima propovijedi, mons. Štironja pozvao je okupljene na povratak vrijednostima vjere i na duhovnu obnovu koja je nužna cijeloj biskupiji, a moguća po primjeru i zagovoru Velike Gospe: „Okupili smo se danas oko Isusove i naše Majke, Bezgrešne Djevice, Bogorodice, Velike Gospe, koju kršćani katolici danas časte širom svijeta. Mi u Boki, u našoj Kotorskoj biskupiji častimo je danas ovdje kao i na Otoku Gospe od Škrpjela. Molimo je da nas kod svoga Sina Isusa zagovara kako bismo se duhovno obnovili. Jer nema nam oporavka bez duhovnoga oporavka. Obnovom duha obnovimo svoju Crkvu u Kotorskoj biskupiji. Vratimo se Bogu, vratimo se Gospi, svojoj Majci, Velikoj Gospi. S njom ćemo postati veliki na zemlji, a potom i u nebu, tamo gdje je ona uznesena. Gdje je Majka tamo će zasigurno biti i njezina djeca. Zato se trsimo da budemo i ostanemo s Majkom, ovdje i u nebu“.

Na kraju misnog slavlja vjernike je pozdravio upravitelj župe i svetišta don Ivo Ćorić, nakon čega je uslijedila procesija s čudotvornim Gospinim kipom po otoku te okrjepa u samostanskom dvorištu.