Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Velike Gospe u Šumanovcima

Šumanovci (IKA)

Misu uočnicu i procesiju povodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije 14. kolovoza u marijanskom svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U svetištu je proslava Velike Gospe započela uoči same svetkovine molitvom krunice koju su animirale članice kruničarskog društva „Bratimke“ iz Gunje te prvim misnim slavljem koje je predvodio vlč. mr. Drago Marković, župnik u Sikirevcima.

Uslijedila je misa uočnica i procesija koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, u koncelebraciji s umirovljenim đakovačko-osječkim nadbiskupom metropolitom Marinom Srakićem. Suslavio je i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Domagoj Lacković te domaći župnik Ivan Živić.

Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor Župe svetog Jakova iz Gunje predvođen voditeljicom Marijanom Markoljević. Posljednje misno slavlje uoči svetkovine predslavio je vlč. Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije, a pjevao je Zbor mladih iz Gunje.

Uvodeći u misno slavlje  nadbiskup Hranić je rekao: „Već 650 godina okupljamo se u ovom svetištu moleći Mariju da nas zagovara kod svoga Sinu i da se i na nama ostvari uskrsnuće. Zato smo i mi ovdje da bismo poput Marije bili suobličeni Isusu Kristu kako bismo po Njemu prispjeli u nebesku slavu”.

adbiskup je zatim pozdravio sve prisutne vjernike, a posebno umirovljenog nadbiskupa Srakića koji, kako je rekao mons. Hranić „nije mogao doći na središnju proslavu 650 godina svetišta Gospe Šumanovačke, stoga je poželio večeras hodočastiti  Gospi“.

U svojoj homiliji, nadbiskup Hranić se osvrnuo na Isusove riječi Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je! (Lk 11,28) te je upozorio na loše demografsko stanje hrvatskog naroda koji odumire, jer se rađa sve manje djece. „Ne smijemo se bojati novoga života. Djeca nisu opasnost, djeca nisu ugroza. Rijetke su danas obitelji s više od četvero djece. Majčinstvo i očinstvo ostvaruje se ondje i onda kada se sluša Božju riječ i kada se po njoj živi“.

Govoreći o raznim poteškoćama koje su zadesile Slavoniju, nadbiskup je rekao kako se čovjek lakše nosi sa životnim poteškoćama ako prianja uz Božju riječ svojim životom. Naglasio je kako Mojsije u Starom zavjetu Riječ Božju naziva majčinim mlijekom. „Zato Isus na riječi žene iz današnjeg evanđelja Blažena utroba koja te nosila i prsi koje sisao! odgovara riječima Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je! (Lk 11,28). Isus je želio reći: moja majka se sama hranila mlijekom riječi Božje. Sv. Augustin za Blaženu Djevicu Mariju govori kako je bila vrlo blizu Bogu jer je najprije začela Isusa u svom srcu – vjerom, a potom u tijelu. Grijeh prvih ljudi nastao je neslušanjem Božje riječi. Marija nas voli jer ju je njezin sin s križa postavio nama za majku i zagovornicu. Isus želi da se riječi iz Evanđelja mogu primijeniti na svakoga od nas. Molimo Blaženu djevicu Mariju da nam bude zagovornica, uzor i putokaz  u našem životu“.

Na kraju misnog slavlja vlč. Živić, upravitelj svetišta, zahvalio je svim vjernicima koji su došli u Šumanovce, rekavši: „Hvala vam što ste danas došli u ovo svetište da nas Gospa Šumanovačka podsjeti za što nas je Otac nebeski stvorio – za nebo. Zahvalio je svoj subraći svećenicima na ispovijedanju, a posebno vlč. Marku Mikiću, župniku Župe Presvetog Trojstva u Posavskim Podgajcima i upravitelju Župe sv. Ilije poroka u Rajevu Selu na 25 neumornih godina ispovijedanja na Šumanovcima. „Ovo svetište nikada nije imalo dvojicu nadbiskupa na istom misnom slavlju. Posebno pozdravljam nadbiskupa Marina koji se odvažio doći unatoč svojoj bolesti. Pozdravljam i nadbiskupa Đuru koji je puno učinio za ovo svetište“.

Nakon završnog misnog blagoslova nadbiskup Hranić predvodio je procesiju do kapele Skrovite Gospe Šumanovačke u šumi, a hodočasnici su sudjelovali molitvom i pjevanjem marijanskih pjesama.

Sama svetkovina Velike Gospe u Šumanovcima započela je euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. mr.  Josip Filipović, župnik Župe sv. Martina u Bošnjacima, a pjevao je ženski zbor iz Gunje. Sljedeću misu predvodio je dr. Davor Senjan, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakova, a pjevali su zborovi Župa Sv. Ilije proroka iz Rajevog Sela  i Presvetog Trojstva iz Posavskih Podgajaca. Mladomisnik vlč. Antonio Pekić predslavio je misu u 9 sati, a pjevao je župni zbor Župe sv. Mihaela Arhanđela iz Drenovaca, dok je središnje misno slavlje svetkovine predvodio mr. Dario Hrga, kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije uz koncelebraciju vlč. dr. Marka Martića, p. Tunju Blaževića, salezijanca te domaćeg župnika. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor Župe svetog Jakova iz Gunje. Posljednje misno slavlje predvodio je vlč. dr. Mijo Nikić.

Uoči i na sam dan Velike Gospe Šumanovce je pohodilo deset tisuća hodočasnika, što je vidljivo po broju podijeljenih pričesti. Vjernicima je na raspolaganje za ispovijed bilo petnaest svećenika.

Pripreme za Veliku Gospu započele su trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio domaći župnik, a u podjeljivanju sakramenta pomirenja vjernicima pomagali su mu svećenici Drenovačkog dekanata.  Sva tri dana prije mise članice kruničarskog društva „Bratimke“ iz Gunje animirale su molitvu krunice. Posljednjeg dana duhovne obnove, u nedjelju, 13. kolovoza nakon večernje mise upriličen je koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili  Zvonimir Kalić i grupa „Noel“, a na kraju koncerta pridružila se i Viktorija Kulišić Đenka, rodom iz Cvelferije, iz susjednog sela Đurići te je otpjevala novoskladanu pjesmu „Gospi Skrovitoj“. Autor teksta je Anđelko Antić Blažević, župljanin Župe Presvetog Trojstva u Posavskim Podgajcima, a glazbe i aranžmana poznati autor tamburaških pjesama Ivica Plivelić Iva. Tom prilikom predstavljen je i videospot pjesme snimljen na Šumanovcima.