Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava zlatnih bračnih jubileja u Podravskim Podgajcima

Posavski Podgajci (IKA/TU)

Na 24. nedjelju kroz crkvenu godinu u Župi sv. Martina, biskupa u Podravskim Podgajcima tijekom misnog slavlja u 11 sati pet bračnih parova svečano je proslavilo svoj zlatni jubilej.

Pedeset godina braka i obnovu bračnih saveza obnovili su pred okupljenom zajednicom, kao i svojom djecom, obitelji, rodbinom i prijateljima Đuro i Štefica Vrbanić, Stjepan i Ružica Stanković, Mate i Anica Bencetić, Ivica i Nevenka Kožić i Ladislav i Pavica Ćosić.

Ovo nesvakidašnje slavlje prigoda je da se nakon ukupno 250 godina braka naši jubilarci vrate onamo odakle su započeli svoj bračni hod, u ovu crkvu, pred ovaj oltar gdje su se davne 1969. vjenčali. Svjesni Božjeg dara, ali i važnosti vjere i povezanosti sa zajednicom Crkve, ovi bračni parovi danas stoje pred nama kao primjer i poticaj, kao ohrabrenje i izazov u vremenima nevjere, nepraštanja i krhkosti mnogih suvremenih brakova, istaknuo je u svom obraćanju župnik vlč. Siniša Paušić. Dok im je čestitao na vjernosti i ustrajnosti, molio je Gospodina da im da snage da i dalje župnoj zajednici budu svjedoci Božje ljubavi i veličine bračnog poziva.

Bračni poziv na ljubav i zajedništvo Bog poziva i danas, te se i u ovim turbulentnim vremenima i dalje želi proslavljati u svetim i djecom plodnim obiteljima, rekao je župnik te istaknuo ulogu svih župnika koji su kao pastiri na putu bračnog zajedništva pratili današnje jubilarce. Osobito je istaknuo vlč. Rafaela Brnića, koji je 1969. godine vjenčao bračne parove. Oni su u ovoj župnoj zajednici kroz pedeset godina bili aktivni članovi i svojim bračnim zajedništvom nosivi stupovi zajednice. Poželio im je da njihova djeca i unuci, ali i svi mladi koji ih promatraju budu potaknuti njihovim primjerom trajnosti i predanosti i neka u svojim životima i brakovima nastoje izgrađivati Crkvu Božju kako bi ovaj narod plodnim brakovima pružio otpor civilizaciji smrti i izumiranju koje nas sve zahvaća.

Na kraju slavlja župnik je bračnim parovima uručio prigodne poklone u ime cijele župne zajednice kao i uspomene na ovo slavlje koje je u ime Nadbiskupije potpisao nadbiskup Đuro Hranić.

Nakon euharistijskog slavlja jubilarci su sa svojim gostima i okupljenom zajednicom vjernika nastavili proslavu zlatnog jubileja u Pastoralnom centru. Proslavu su upriličili članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, kako bi nakon sakramentalnog euharistijskog slavlja nastavili proslavu uz bratsko druženje i zajedništvo.